Komet - föräldrautbildning

Tonåring och förälder är osams

Komet föräldrautbildning vänder sig till dig som har barn mellan 12-18 år och som vill hantera bråk och konflikter mer framgångsrikt.

Det är vanligt att ungdomar bråkar med föräldrar och syskon. Ibland kan det vara svårt att som förälder veta hur man ska hantera detta.

Komet är en kurs som ger praktiska verktyg för att få det att fungera bättre hemma. Komet är ett föräldraträningsprogram som är utvecklat i Sverige. Det bygger på att förbättra kommunikationen och relationen mellan föräldrar och barn. Utbildningen sker i grupp tillsammans med andra föräldrar och två gruppledare. Föräldern får konkreta förslag och övningar att träna hemma mellan träffarna. Gruppen träffas sju gånger. Träffarna bygger på aktivt deltagande och innehåller mycket exempel, diskussioner och idéer hur man ska bemöta sin tonåring.
Innehållet är inriktat på att se möjligheter och lösningar.

De olika momenten i träffarna är:

 • Tid tillsammans
  Mål: att bygga upp relationen till den unge
 • Kommunikation
  Mål: tydlig, uppmuntrande och lyhörd kommunikation
 • Problemlösning
  Mål: förhandla och nå överenskommelser med den unge
 • Regler
  Mål: tydliga förväntningar och konsekvenser

Vad säger forskningen?

Av föräldrarna som gått 12-18 anser 95 procent att kursen hjälpt deras ungdomar och 97 procent att de skulle rekommendera programmet till andra föräldrar. En omfattande studie görs av Karolinska Institutet. Utländska utvärderingar visar att den här typen av program kan vara effektiva för ungdomar.

För mer information kontakta:

Therese Burns-Howell e-post: therese.burns-howell@strangnas.se
Telefon: 0152-297 07

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 oktober 2020