Nationella minoriteternas flaggdagar

Här hittar du information om bakgrunden till de olika flaggdagarna och vad varje flagga representerar genom färger och form.

Samer, sverigefinnar, romer och tornedalingar är fyra av Sveriges fem nationella minoriteter enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk. De har en uttalad dag som de firar årligen och hissar en flagga som symboliserar dem.

Den femte av de nationella minoriteterna, den judiska befolkningen, har ingen uttalad dag eller flagga men varje år uppmärksammar många Förintelsens minnesdag den 27 januari och Kristallnatten, natten mellan den 9 och 10 november.

Den 6 februari är det samernas nationaldag och den firades första gången 1993 i samband med FN:s internationella urbefolkningsår 1993 i Jokkmokk. Den firas idag över hela Sápmi och flera kommuner över hela landet har valt att hissa flaggan den här dagen.

Redan 1986 antogs sameflaggan och Sámi soga lávlla (Sameland främst av alla) blev den officiella samiska nationalsången.

Samer är en av Sveriges nationella minoriteter enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Det samiska folket lever i Norge, Finland, Ryssland och Sverige, och har ingen egen nationalstat. Den 6 februari 1917 samlades för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor.

Datumet valdes av Samerådet för att hedra minnet av det första samiska landsmötet som hölls i Trondheim den 6 februari 1917. Mötet samlade för första gången samer från norr till söder över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor.

Flaggans design

Flaggan är formgiven av Astrid Båhl från Skibotn i Troms i Norge 1986. Cirkeln är en symbol för både solen och månen. Solringen är röd och månringen är blå. Flaggans färger, röd, blå, grön och gul kommer från den traditionella samiska dräkten.

Källa: www.samer.se


very big size sami people flag illustration

Sverigefinnarnas dag firas den 24 februari varje år sedan 2011 för att hylla Carl Axel Gottlunds¹ födelsedag. Han föddes och dog i Finland men spenderade tid i Sverige och kämpade bland annat för sverigefinnarna som levde ett hårt liv i värmländska Finnmarken.

Sverigefinnar är en av Sveriges nationella minoriteter enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Flaggans design

Sedan 2014 har sverigefinnarna en egen officiell flagga med två kors i blått och gult på vit botten ritad av Andreas Ali Hietala-Jonasson. Den 30 mars 2014 blev flaggan sverigefinnarnas officiella symbol.


¹ CARL AXEL GOTTLUND (1796–1875) var en finsk språkvetare, kulturpolitiker och etnolog som vurmade för det finländska språket. Under tidigt 1800-tal vandrade han genom svenska finnmarken i Värmland och när han såg under vilka förhållanden många levde, startade han en kamp för deras rättigheter och levnadsvillkor. Flera förbättringar blev också verklighet för befolkningen i finnskogarna. Carl Axel Gottlund eller Kaarle Aksel Gottlund har också verkat för den finska litteraturen genom både litteraturvetenskapliga texter men också egna dikter.

Källa: Sverigefinnländarnas delegation och Institutet för språk och folkminnen


very big size Sweden Finns people flag

Romernas internationella dag, den 8 april, firas till minne av den första romska världskongressen som hölls i London i april 1971.

Romer är en av Sveriges nationella minoriteter enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Det romska folket finns i världens alla kontinenter och Sverige är ett av de fyrtiotal länder där nationaldagen firas. Här har romerna levt under minst 500 år.

Språket kallas romani chib, men romska, romanes eller bara romani används också. Den romska nationalsången heter Gelem, gelem, som betyder Jag vandrade och vandrade.

Flaggans design

Vid samma kongress 1971 fick den romska flaggan sitt nuvarande utseende. Det gröna och det blå fältet symboliserar himlen och jorden. Det röda hjulet lades till för att understryka romernas historiska koppling till Indien.

Källa: Institutet för språk och folkminnen

 

very big size romani flag illustration

Tornedalingarnas dag firas den 15 juli och flaggan, Meänflaku, hissades för första gången på bron över Torne älv 2007.

Tornedalingar är en av Sveriges fem nationella minoriteter och deras språk heter meänkieli. En tornedaling är en person som bor eller härstammar från områden kring Torne älv och som kulturellt räknar sig som tornedaling. I Sverige talas meänkieli främst i Gällivare, Haparanda, Pajala, Kiruna och Övertorneå. Men många har också flyttat söderut ifrån de ursurungliga områderna och i dag bor det meänkielitalare över hela Sverige. De kallar sig tornedalingar, lantalaiset, eller kväner beroende på vilket område de kommer ifrån eller lever i.

Enligt Svenska Tornedalingars Riksförbund finns det cirka 75 000 talare av meänkieli i Sverige.

Varför 15 juli?

”Vi har en bottenlös längtan hem, längtan till rötter, platsen och familjen. Vi firar den i juli, för då infaller den fagraste tiden.”

Flaggans design

Flaggan är gul, vit och blå, dess namn oavsett språk är Meänflaku. Färgerna symboliserar en sommarblå himmel, den gula solen samt de vintervita vidderna.

Upphovsperson är Herbert Wirlöf och flaggan, Meänflaku, lanserades av föreningen Meänmaa den 15 juli 2007.

Källa: Länsstyrelsen och Minoritet.se


Swedish Torne Valley Meankieli language people flag
Skriv ut
Senast uppdaterad: 25 januari 2023