Nationella minoriteter och minoritetsspråk
Sveriges fem nationella minoriteter är de judiska, romska, sverigefinska, samiska och tornedalska folken. Det betyder att de har särskilda rättigheter när det gäller språk och kultur.
Kom och säg vad du tycker!
Strängnäs kommu vill regelbundet träffa dig som räknar dig som jude, sverigefinne, same, rom eller tornedaling i olika medborgardialoger.
Här berättar vi när det är dags för nästa dialogmöte.
Återkoppling från medborgardialoger och samråd
Den 12 november 2024 bjöd kommunen in till ett dialogmöte på temat kultur, meningsfull fritid och äldreomsorg. Dialogen utformades som ett dialogkafé där varje bord representerade ett ämne och deltagarna bytte bord och ämnen under kvällen. Ämnen som diskuterades var: kommunens kulturutbud, kulturskola, bibliotek, fritidsgårdar och aktiviteter för ungdomar.
Kvällen inleddes med musikunderhållning av Angelica Ek och som fika fanns det bland annat bröd från Finska hembageriet.
Representanterna från kulturkontoret återkopplade vad som har gjorts sen förra dialogmötet med tema kultur för två år sedan.
Kvällen avslutades med sammanfattning av dialogerna.
Ta del av alla idéer och synpunkter som kom in under dialogen och svaren , 221 kB. från ansvariga verksamheter.
Den 16 mars 2023 bjöd kommunen in till ett dialogmöte på temat skola och modersmål.
Dialogen utformades som ett dialogkafé där varje bord representerade ett ämne och deltagarna bytte bord och ämnen under kvällen.
Ämnen som diskuterades var: modersmål på skoltid, digital modersmålsundervisning, gamification och att lära genom spel och rättigheten till modersmålsundervisning på sitt nationella minoritetsspråk.
Ta del av alla idéer och synpunkter som kom in under dialogen , 118 kB. och svaren från ansvariga verksamheter.
Den 5 december 2022 bjöd kommunen in till ett dialogmöte på temat kultur. Dialogen utformades som ett dialogkafé där varje bord representerade ett ämne och deltagarna bytte bord och ämnen under kvällen. Ämnen som diskuterades var: kommunens kulturutbud, kulturskola, bibliotek, 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid, fritidsgårdar och aktiviteter för ungdomar.
Kvällen inleddes med musikunderhållning.
Ta del av alla idéer och synpunkter som kom in under dialogen och svaren , 175 kB. från ansvariga verksamheter.
Så jobbar kommunen med nationella minoriteter
Målet för Strängnäs kommuns minoritetspolitiska arbete är, i likhet med den nationella minoritetspolitiken, att skydda de nationella minoriteternas rättigheter, främja deras möjligheter att utveckla språk och kultur, samt att motverka diskriminering. I arbetet ska barn särskilt prioriteras.
Strängnäs kommuns program för arbetet enligt minoritetslagen , 164 kB..
Strängnäs kommun är inte ett förvaltningsområde
En kommun kan också vara ett så kallat förvaltningsområde för ett eller flera minoritetsspråk. Det ger ett starkare skydd för språk och kultur för tre av de nationella minoriteterna: samer, sverigefinnar och tornedalingar. Strängnäs kommun är inte ett sådant förvaltningsområde.
Länsstyrelsen i Stockholm tillhör förvaltningsområde för finska, meänkieli och samiska.
Flaggdagar
Fyra av de fem nationella minoritetsfolken har officiella flaggdagar. Strängnäs kommun uppmärksammar dagarna genom att flagga på de kommunala flaggstängerna.