Måltidsservice

Skolmatsal

Måltidsservice är Strängnäs kommuns interna måltidsleverantör. I verksamheten lagas cirka 7500 portioner per dag.

Vi bedriver verksamhet i 31 kök, varav 27 av dessa är tillagningskök och fyra mottagningskök. Vår vision är att laga så många måltider som möjligt från grunden.

Måltidsservices kunder är Utbildningskontoret med förskolor, grundskolor, fritidshem och gymnasium samt Socialkontoret med särskilda boenden, seniorrestaurang och matdistribution till hemmaboende.

Måltidsservice levererar även måltider till ett antal friskolor och fristående förskolor.

Vår ambition är att laga god och näringsriktig mat av rena råvaror. Vår mat ska ha tydliga smaker och representerar matkultur av hög kvalitet. För oss betyder det kalops, hemlagad majonnäs, handstekta pannkakor till våra äldsta gäster och kryddstark soppa med kokos och chili. Vi älskar riktig mat och erbjuder matkultur från såväl när som fjärran.

45 procent av all mat vi köper är ekologisk. Det betyder att vi bryr oss om hur maten vi lagar och erbjuder våra kunder, är producerad. Ekologisk mat är inte besprutad och inte gödslad med konstgödning. Många av råvarorna vi köper är dessutom KRAV-märkta. KRAV har regler för djuromsorg, hälsa, klimat och socialt ansvar.

Av allt kött vi köper, kommer över 80 procent från svenska gårdar.

Vår mat ska inte förstöra för andra, varken nu eller i framtiden. Det innebär att vi lagar mat med en mindre andel kött, att vi väljer kött som producerats med hårda djurskyddskrav, och att vi väljer råvaror efter säsong.

Vårt uppdrag är att erbjuda barn och unga en hållbar och hälsosam livsstil.  Genom att erbjuda hälsosamma och näringsriktiga måltider i skola och förskola skapar vi förutsättningar för barnens lärande och hälsa oavsett bakgrund och förutsättningar.

Måltidsservices kockar är inte bara engagerade i den dagliga matlagningen. Vi deltar också i den pedagogiska verksamheten, till exempel med utematlagning, tillverkning av äppelmos tillsammans med barnen och välkomnar även barnen in i våra kök.

Vårt uppdrag är att erbjuda köksglädje och matkärlek till våra äldsta matgäster. Det betyder att vi handsteker pannkakorna och att vi gör våra färsbiffar från grunden vid stekborden. Vi kokar fond på ben och skrov till soppa och sås. Vi kokar kräm på riktiga bär och erbjuder flera rätter att välja på.

Vi uppmärksammar högtider och årstidernas växlingar i våra matsedlar. Fettisdagen, Midsommar och Nobeldagen bland många andra dagar, förgyller tillvaron hos våra matgäster.

Måltidsservice är en intäktsfinansierad del av Strängnäs kommun och Teknik- och servicekontoret. Ledningen består av måltidschef, tre enhetschefer, en bemanningsplanerare, en kvalitetssamordnare samt en måltidsutvecklare.

Våra kök är organiserade i tre områden. I våra större kök har vi en köksansvarig kock, med ansvar för daglig drift och arbetsledning.

Våra cirka 70 köksmedarbetare är kockar och ekonomibiträden.

Så arbetar vi

Vi vill gärna berätta om vårt dagliga arbete med offentliga måltider i Strängnäs. På vårt facebook- och instagramkonton gör vi inlägg med aktuella händelser och bilder från våra olika kök och restauranger.

Flera av våra kök har egna facebook och instagramkonton. På kommunens webbplats finns en samlingssida med länkar till alla kommunens facebook-sidor.

Serietidningen Smaklig måltid med familjen Gräslund

Varsågod att ta del av familjen Gräslunds matäventyr i den kommunala världen!

Serietidningen Smaklig måltid är Sveriges roligaste och mest begripliga styrdokument om mat. Läs mer om tidningen dess användning under rubriken Hållbara måltider, nedan.

Omslaget till serietidningen Smaklig måltid

Skolmjölksstödet

Strängnäs kommuns förskolor och skolor tar varje år emot Skolmjölksstöd från Jordbruksverket. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler barn och elever en möjlighet att dricka mjölk i skolan och förskolan.

Kontakt

 • Måltidsservice

  E-postadress:

  maltid@strangnas.se

 • Patrik Andersson

  Måltidschef

  Telefon:

  0152-293 90

 • Peter Hudatzky

  Enhetschef område Isabella -Åker och Stallarholmen.

  Telefon:

  0152-294 92

  E-postadress:

  Peter.hudatzky@strangnas.se

  Ansvarig för Isabellagårdens kök och

  Glada Laxen på Kristinagården.

  Även köken på Åkersskolan, Stallarholmsskolan och köken på Trädgården och Lunden förskolor, Kanonens förskola, Skämby förskola, Tallbackens förskola samt Marielunds förskola.


 • Helena Rydgren

  Enhetschef område Eldsund.

  Telefon:

  0152-293 87

  E-postadress:

  Helena.rydgren@strangnas.se

  Ansvarig för Eldsunds centralkök samt de förskolekök som får sin mat från Eldsund: Äppellunden, Länna och Nattugglan.
  Även köken på Karinslundsskolan, Trevnadens förskola, Tosterö förskola, Täppans förskola och Sundby Parks förskola.

 • Nina Hedlund

  Enhetschef område Finninge och Mariefred.

  Telefon:

  0152-292 19

  E-postadress:

  nina.hedlund@strangnas.se

  Ansvarar för köken på Siklöjans förskola, Grävlingens förskola, Trädgårdsmästarens förskola, Skogsbackens förskola, Trollskogens förskola, Äventyrets förskola, Nyponets förskola, Ängens förskola och Björnmossans förskola samt köken på Finningeskolan, Vasaskolan, Mariefredsskolan.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 januari 2024