Måltidsservice
Måltidsservice är Strängnäs kommuns interna måltidsleverantör. I verksamheten lagas cirka 7500 portioner per dag.
Vi bedriver verksamhet i 30 kök, varav 27 av dessa är tillagningskök och tre mottagningskök. Vår vision är att laga så många måltider som möjligt från grunden.
I våra tillagningskök planeras och lagas maten på plats. I mottagningsköken tas lagad mat emot från ett närliggande kök i kommunen.
Måltidsservices kunder är Utbildningskontoret med förskolor, grundskolor, fritidshem och gymnasium samt Socialkontoret med särskilda boenden, seniorrestaurang och matdistribution till hemmaboende.
Måltidsservice levererar även måltider till ett antal friskolor och fristående förskolor.
I Strängnäs kommun vill vi arbeta långsiktigt och hållbart med maten och måltiderna vi serverar. Som stöd till detta finns det måltidspolitiska programmet.
Måltidsservice kök och medarbetare är med och bidrar till framtidens hållbara invånare och ett mer hållbart klimat genom att laga god och hälsosam mat som ska hamna i magen. Vi strävar mot att använda en mindre mängd animalier och mer baljväxter, fullkorn och grönsaker. Våra yngre matgäster serveras en varierad meny med rätter de känner igen och uppmuntras även att våga prova nytt. Våra äldre matgäster erbjuds traditionella rätter med hög igenkänning.
Ungefär hälften av alla våra råvaror är svenska och vi samarbetar med ett antal lokala gårdar som odlar grönsaker och föder upp djur. På så sätt kan vi stötta det närproducerade och samtidigt utbilda våra medarbetare, barn och elever i hållbarhetskedjan ”Från jord till bord”. Våra kockar samarbetar dessutom med barn, elever, pedagoger och de äldre för att hela tiden minska det matsvinn som kan uppstå vid matlagning och servering.
Mellan 40-50% av de livsmedel vi köper är ekologiska och många KRAV-märkta.
Vårt uppdrag är att erbjuda barn och unga en hållbar och hälsosam livsstil. Genom att erbjuda hälsosamma och näringsriktiga måltider i skola och förskola skapar vi förutsättningar för barnens lärande och hälsa oavsett bakgrund och förutsättningar.
Måltidsservices kockar är inte bara engagerade i den dagliga matlagningen. Vi deltar också i den pedagogiska verksamheten, till exempel med utematlagning, tillverkning av äppelmos tillsammans med barnen och välkomnar även barnen in i våra kök.
Vårt uppdrag är att erbjuda köksglädje och matkärlek till våra äldsta matgäster. Det betyder att vi för en ständig dialog med våra matgäster för att möta önskemål och behov.
Vi uppmärksammar högtider och årstidernas växlingar i våra matsedlar. Midsommar och Nobeldagen bland många andra dagar, förgyller tillvaron hos våra matgäster.
Måltidsservice är en intäktsfinansierad del av Strängnäs kommun och Teknik- och servicekontoret. Ledningen består av måltidschef, tre enhetschefer, en bemanningsplanerare, en kvalitetssamordnare samt en måltidsutvecklare.
Våra kök är organiserade i tre områden. I våra större kök har vi en arbetsledare med ansvar för daglig drift och arbetsledning.
Våra cirka 70 köksmedarbetare är arbetsledare, kockar och måltidsbiträden.
Så arbetar vi
Vi vill gärna berätta om vårt dagliga arbete med offentliga måltider i Strängnäs. På vårt facebook- och instagramkonton gör vi inlägg med aktuella händelser och bilder från våra olika kök och restauranger.
Flera av våra kök har egna facebook och instagramkonton. På kommunens webbplats finns en samlingssida med länkar till alla kommunens facebook-sidor.
Serietidningen Smaklig måltid med familjen Gräslund
Varsågod att ta del av familjen Gräslunds matäventyr i den kommunala världen!
Serietidningen Smaklig måltid är Sveriges roligaste och mest begripliga styrdokument om mat. Läs mer om tidningen dess användning under rubriken Hållbara måltider, nedan.
Skolmjölksstödet
Strängnäs kommuns förskolor och skolor tar varje år emot Skolmjölksstöd från Jordbruksverket. Syftet med detta EU-stöd är att ge fler barn och elever en möjlighet att dricka mjölk i skolan och förskolan.
Relaterade länkar
Relaterade dokument
Kontakt
-
Måltidsservice
E-postadress:
-
Patrik Andersson
Måltidschef
Telefon:
-
Peter Hudatzky
Enhetschef område Eldsunds, Isabella och Glada Laxen.
Telefon:
E-postadress:
Ansvarig för Eldsunds centralkök, Isabellagårdens centralkök samt och
Glada Laxens seniorrestaurang på Kristinagården.
-
Helena Rydgren
Enhetschef område Strängnäs och Stallarholmen
Telefon:
E-postadress:
Ansvarig för Vasaskolan och Stallarholmsskolan samt Karinslundsskolan kök.
Även förskoleköken på Lunden och Trädgården i Stallarholmen och Trevnadens förskola, Tosterö förskola, Täppans förskola, Sundby Parks förskola, Skogsbackens förskola och Trädgårdsmästarens förskola samt Äppelundens förskola i Härad. -
Nina Hedlund
Enhetschef område Finninge, Mariefred och Åker.
Telefon:
E-postadress:
Ansvarar för köken på Siklöjans förskola, Grävlingens förskola, Trollskogens förskola, Äventyrets förskola, Nyponets förskola, Ängens förskola, Björnmossans förskola, Marielunds förskola, Kanonens förskola och Tallbackens förskola samt köken på Finningeskolan, Mariefredsskolan och Åkersskolan.