Vänskapsbänkar

En vänskapsbänk står på en liten udde i Nabbviken

Har du sett de gula bänkarna som finns runtom i kommunen? Vi kallar dem vänskapsbänkar och vill att de ska vara en plats för samtal mellan människor. Varsågod att slå dig ner!

I Strängnäs kommun är vänskapsbänkarna en del av vårt arbete med att främja psykisk hälsa. Bänkarna är en plats för samtal människor emellan och en symbol för vårt mänskliga behov av sociala relationer.

De berättar för att ge hopp

Här kan du ta del av våra fina ambassadörers modiga berättelser om egna erfarenheter av psykisk ohälsa, självmord, mobbning och sökande efter vänskap. Med sina personliga historier vill de ge hopp till andra människor i liknande situation.

Här finns bänkarna

Bänkarna finns placerade runtom i Strängnäs kommun. Via den interaktiva kartan här nedanför kan du enkelt hitta en bänk nära dig.

Börja med ett hej och se vart det leder

Människor är flockdjur och mår bra av att ha sociala relationer. Även ytligare kontakter med personer vi inte känner främjar välmående och gör att vi känner större samhörighet med varandra.

  • Du kan må bra av att både prata och lyssna.
  • Du kan upptäcka nya sätt att se på världen.
  • Du kan få en ny vän.

Så kan du starta ett samtal

Det är inte alltid enkelt att starta ett samtal med någon man inte känner. Men det finns vissa saker man kan ha i åtanke för att göra det hela lite enklare. Bland annat kan man ställa frågor. Fråga personen om saker som är lätta att börja prata om såsom fritidsintressen, om hen föredrar katt eller hund, vart hen är ifrån. Här nedanför har vi samlat information

"Vilken väluppfostrad hund du har. Hur får du den att vara sådär lugn?
Vi har gått på valpkurs.
Hur gammal är hunden och vad heter den?"

"Men så härligt med glass, vad är det för smak?
Jordgubb!
Gott! Jag gillar choklad. Vad är det bästa med glass, tycker du?"

"Åh, kaffe! Varför är det så gott med kaffe såhär dags på dagen?
Jag tycker man blir pigg och glad av kaffe.
Jag med, vad är ditt favoritkaffe?"

"Vilket fint väder. Undra hur ska det vara resten av dagen, har du sett vad prognosen säger?
Det ska börja regna i eftermiddag!
Jaha, då passar vi på att njuta nu då. Fast jag gillar regn också, det blir så frisk luft efteråt. Vilket är ditt favoritväder och varför?"

Två personer på en gul bänk.

Konsten att lyssna

Lika viktigt som det är att kunna starta ett samtal, är det också att kunna lyssna när någon pratar eller berättar något. Det är A och O när det kommer till att få samtalet att flyta på. Det bästa för samtalet är att båda ställer frågor. Då blir det att ni bollar samtalet mellan varandra. Här är några tips på att vara en bättre lyssnare:

  • Lyssna nyfiket – du behöver inte komma med svar.
  • Lägg dina egna värderingar åt sidan.
  • Ställ nyfikna frågor – då får den som pratar utveckla sina tankar.
  • Använd kroppsspråk – nicka med och humma hjälper den andra att fortsätta.
  • Var inte rädd för tystnad – det skapar rum för den andra att ta initiativ till samtal.
  • Ställ vad-, varför- och hur-frågor snarare än frågor det går att svara ja eller nej på
  • Lyssna på svaren du får och ställ gärna följdfrågor

Varva mellan att lyssna och prata själv. Nu är samtalet igång!

Därför är det bra att prata om hur du mår

Många går med tankar och känslor inom sig som snurrar runt. Ibland behöver man plocka ut dem och sätta ord på dem för att kunna reflektera. Vad är det då som gör att vi känner sån avlastning om vi får prata om hur vi mår?

  • Du känner dig sedd som människa och uppskattad eftersom den du samtalar med sitter där och lyssnar och tar sig tid för dig.
  • Du får en bekräftelse på att du är viktig, att dina tankar är viktiga.
  • Du sätter ord på dina tankar vilket gör att du stannar upp, konkretiserar, och får en egen förståelse för vad du bär på.

När någon mår dåligt

Om du i ett samtal märker att personen du möter verkligen mår dåligt, kan du till exempel fråga vad hen vill att du gör med det du fått höra. Berätta att det finns hjälp att få och tipsa om stödlinjer.

Upplever du att det är akut, ring 112.

Stödlinjer

Psykisk hälsa – 1177 Vårdguiden
Självmordstankar – Umo
Mind Självmordslinjen – för dig som har tankar på att ta ditt liv
Suicide Zero – för ett samhälle utan självmord
Appen Lumeno, en digital följeslagare

För psykisk hälsa hos studenter

I Kanada startade 2015 "the friendship bench" till minne av Lucas Fiorella. Han var en kanadensisk student som alltid tog sig tid för sina vänner när han märkte att de mådde psykiskt dåligt. Samtalen började alltid med ett hej och han uppmuntrade dem att prata om sitt mående med familj eller professionella. Tyvärr led han själv av depression och han dog i suicid 2014.

The friendship bench i Kanada är ett program för psykisk hälsa hos studenter där de gula bänkarna hjälper till att uppmärksamma frågan. Målet med programmet är att få studenterna att prata med varandra om psykisk hälsa, utbilda studenterna om orsaker till psykiska ohälsa och att få fler att söka hjälp hos de resurser som finns. 

About | The Friendship Bench

Organisationen Friendship Bench utbildar hälsoinformatörer

I Zimbabwe finns organisationen Friendship Bench som utbildar så kallade hälsoinformatörer. Det är medborgare som tränas i samtalsterapi utifrån ett särskilt program. Det startade 2006 för att utveckla ett primärvårdsprogram för psykisk hälsa eftersom det var många som led av depression. Förutsättningarna var att det inte skulle kosta så mycket, inte ta upp plats på klinikerna och inte överbelasta personalen.

Det blev the Friendship bench; träbänkar utanför klinikerna i kombination med hälsorådgivare. De som användes för rådgivningen var medborgare som redan var utbildade att ge hälsoinformation, kallade grandmothers, och som då fick ytterligare träning i att diagnostisera och behandla depression och ångest.

The Friendship Bench and community mental health

Innovationsprojekt för hållbar utveckling

Vänskapsbänkarna är en del av en särskild satsning som kallas Horisontella medel Agenda 2030. Satsningen ska bidra till att medarbetare startar och driver projekt och samarbetar över gränserna.

Läs mer om Innovationsprojekt för hållbar utveckling

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 juli 2023