Åkers Sweden, hur kunde de få ett hållbarhetspris?
Förra årets vinnare av kommunens klimat- och hållbarhetspris var Åkers Sweden. Ett företag med anor från 1500-talet, som tillverkar och säljer valsar till valsverk. Många undrade hur en stålindustri kunde få ett sådant pris.
- Vi är väldigt stolta över priset och ser det som en bekräftelse på att vi jobbar rätt med hållbarhet, säger Jörgen Hedström, vd.
Har analyserat hela produktionskedjan
Åkers Sweden använder sedan 2021 endast grön el för att driva sina smältugnar och andra maskiner, tack vare det och en medveten satsning av kapital på att elektrifiera sin verksamhet har de kapat sina koldioxidutsläpp med 98 procent. Nu har de gjort livscykelanalyser på flera av sina produkter för att se var i kedjan de kan minska koldioxidutsläppen ytterligare.
- Vi vill ha mer detaljerad kunskap om vilka utsläpp våra produkter orsakar i hela kedjan, säger Erica Vigholm, EHS ingenjör (miljö, arbetsmiljö och säkerhet).
Enligt analysen sker de största utsläppen före och efter själva tillverkningen av valsarna i fabriken i Åkers Styckebruk.
- Redan i dag återanvänder vi metallskrot som vi smälter ner för att tillverka våra valsar. Ett sätt att minska utsläppen är att öka den mängden, säger Erica Vigholm.
I andra änden är det transporterna av valsarna ut till kund som orsakar stora utsläpp. Ungefär åtta lastbilar om dagen passerar fabriken. Med tanke på valsarnas storlek som kan vara 7-60 ton är det inga små lastbilar.
-Vi har börjat titta på om vi kan starta upp järnvägen här igen, säger Jörgen Hedström.
Varför fick de priset då?
Åkers Sweden fick de båda priserna, klimat respektive hållbarhet, för att de visar att det går att jobba sammanhållet med alla delar av hållbar utveckling, även i en traditionell, tung och energikrävande industri.
Förutom att minska koldioxidutsläppen jobbar de också med den social hållbarheten.
- Vi har ett nära samarbete med Åkersskolan där vi redan från år två vill jobba för att skapa ett intresse för industrin, säger Jörgen Hedström, som också berättar att de är i förskolan och bakar valsar:
- Att kavla ut deg är liknande process som våra valsar gör med plåt, säger han.
Varför ska en valsfabrik hålla på med hållbarhet?
En del kan undra varför Åkers Sweden ska hålla på med olika hållbarhetsfrågor när det är valsar de ska tillverka och sälja. Till dem har Jörgen Hedström ett svar.
- För att vi ska kunna fortsätta tillverka valsar, sälja dem och gå med vinst, vilket är en förutsättning för att vi ska kunna erbjuda jobb och försörjning till människor i Åkers Styckebruk och runtomkring, måste vi möta framtidens krav och behov, säger han.
Nominera din klimat- och hållbarhetshjälte
Har du sett någon göra magi för miljön, klimatsmarta lösningar eller särskilda insatser för samhället? Nu är det, som sagt, dags att hylla dem och lyfta fram deras fantastiska insatser.