Driftstörning

Om du har strömavbrott, kontrollera först säkringar och jordfelsbrytare. Kolla om grannarna också har strömavbrott. Om det är ett större elavbrott kan du få mer information om händelsen genom att lyssna på radio P4 Sörmland, Norra Sörmland 96,9 MHz i Strängnäs.

Här kan du ta del av driftstörningar från Sevab

För felanmälan när du har strömavbrott, ring:
Sevabs kunder: 0152-460 50
Vattenfalls kunder: 020- 82 58 58

Här kan anmäla dig till Sevabs SMS-tjänst om planerade och oplanerade strömavbrott och ändrade sophämtningstider.
Länk till anmälan av Sevabs SMS-tjänst

Värmeavbrott

Om din bostad är utan värme finns det en hel del du kan göra för att slippa frysa. Se till att ha extra värmekällor, sovsäckar, filtar, tändstickor och värmeljus hemma. På Energimyndighetens webbplats och Civilförsvarsförbundets webbplats finns enkla råd om hur du hanterar ett värmeavbrott på bästa sätt.

För felanmälan när du har fjärrvärme- eller vattenavbrott, ring:
Sevab 0152-460 50

Vattenavbrott

Det kan hända att området där du bor blir utan dricksvatten och orsaken inte går att lösa snabbt. Om det händer kommer ESEM ställa ut tankar med nödvatten i de drabbade områdena.

Nödvatten under en kris

Nödvattnet är i första hand till för matlagning och dryck. Vi informerar tillsammans med ESEM om var stationerna finns i Strängnäs kommun på vår hemsida, på ESEMS hemsida och i radio P4. Det är bra om du är förberedd och använder nödvattnet så effektivt som möjligt.

Tips på hur du förbereder dig och sparar på vattnet när du har vattenavbrott:

  • Vattendunkar med skruvkork är bäst att hämta vatten i.
  • Lägg vattenfyllda PET-flaskor i frysen, fyllda till tre fjärdedelar. Fryst vatten håller sig friskt länge.
  • Toalettens vattenbehållare är en bra reserv. Den innehåller cirka åtta liter vatten som du enkelt kan rena genom att koka upp det. Det behövs ingen särskild koktid för att ta bort bakterier.
  • Rent vatten kan du spara många dagar i rena dunkar. Ställ dem där det är mörkt och svalt.
  • Till tvätt och disk kan du använda vatten från sjöar och större vattendrag.
  • I toaletten kan du spola med vilket vatten som helst.

Telefonavbrott

Se aktuell information om störningar och avbrott hos din teleoperatör. Vid större störningar kommer information gå ut via lokalradion P4 Sörmland, 96,9 MHz i Strängnäs.

En del teleavbrott innebär att du inte kan nå larmnumret 112. Oftast berör inte ett teleavbrott inte det fasta telefonnätet och mobiltelefonnätet samtidigt eller alla operatörer. Prova därför en annan persons telefon så är chansen ganska stor att du kan nå larmnumret 112 via den.

Internetavbrott

Se aktuell information om störningar och avbrott hos din tjänsteleverantör. På Fibras webbplats hittar du information om planerade driftavbrott i Fibras nät.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 12 november 2018