Folkmängd och planering

Person på cykel.

Strängnäs kommun växer och förändras ständigt. Förändringarna i befolkningen är avgörande för hur kommunen fördelar sina pengar.

Hur folkmängden påverkar kommunen

Strängnäs kommun arbetar för att vara en plats att bo på genom hela livet. Antalet invånare och deras sammansättning styr hur pengar fördelas och vilka prioriteringar som görs.

Förändringar kräver anpassning

När befolkningen ändras behöver kommunen anpassa sig.

  • Barn och unga behöver förskola, skola och fritidsaktiviteter.
  • Äldre kan behöva vård, omsorg och anpassade boenden.
  • Nya invånare behöver fler bostäder eller att befintliga områden byggs om.
  • Personer som pendlar in behöver fungerande infrastruktur som vägar, kollektivtrafik och cykelvägar.

Målet är att skapa en kommun där resurser fördelas på det sätt som bäst möter invånarnas behov, nu och i framtiden.

Så många bor i Strängnäs kommun

Strängnäs växer stadigt och hur många som bor här varierar från år till år. På sidan Så många bor i Strängnäs kommun kan du läsa mer och se grafer som visar hur invånarantalet förändras över tid, både i hela kommunen och våra olika kommundelar.

Är fler invånare alltid bättre?

Det är en vanlig missuppfattning att fler invånare alltid är bra för en kommun. Men det beror på vilka grupper som växer och på kommunens förutsättningar.

Till exempel bidrar vuxna ofta till ökade skatteintäkter, medan fler barn och äldre innebär större kostnader för bland annat skola och vård. Samtidigt påverkas kommunens ekonomi av statliga bidrag. Bidragen kan göra så att även äldre invånare hjälper till att öka kommunens intäkter. Varje kommun behöver därför analysera hur förändringar i befolkningen påverkar just deras unika förutsättningar.

Du kan läsa mer om hur förändringar i folkmängden påverkar kommuners ekonomi på Skr.se.

Planering med hjälp av prognoser

Kommunen använder prognoser för att planera sin ekonomi och sina verksamheter. Prognoserna visar hur befolkningen väntas förändras och hjälper kommunen att förbereda sig för olika åldersgruppers behov. Till exempel behöver förskoleverksamheten utökas om förskolebarnen blir fler. Lika så behöver möjligheten till vård och omsorg utökas om fler äldre flyttar till kommunen.

Samtidigt är flexibilitet avgörande för att kunna använda den budget som finns på ett effektivt och hållbart sätt. Kommunen måste snabbt kunna anpassa sig till oväntade händelser. Till exempel kan verksamheter behöva slås ihop, lokaler byggas om och nya satsningar kan behöva göras för att möta behoven.

I Strängnäs kommun stämmer vi av våra prognoser två gånger om året för att se om de överrensstämmer med den faktiska folkmängden.

Resurser är begränsade

Tyvärr räcker inte kommunens pengar till allt. Om ett område, som skolan, får ökat stöd måste andra områden kanske få mindre. Kommuner måste därför göra prioriteringar för att planera sin budget på ett hållbart sätt.

Framtidens beslut

I Strängnäs kommuns Flerårsplan kan du läsa om kommunens mål och visioner för framtiden. I planen berättar vi också om de utmaningar vi står inför och de verktyg som används för att ta fram beslutsunderlag.

Strängnäs växer och utvecklas

Här kan du ta del av Strängnäs kommuns pågående och framtida projekt. Du får också läsa om hur vi utvecklar de olika verksamheterna för att göra Strängnäs kommun ännu bättre.

Bostadsområde

Utvecklingsprojekt

Strängnäs växer och utvecklas. Ta del av pågående och framtida projekt.

Händer på ett bord med ritningar och text på olika papper

Visioner och fokusområden

Så här tänker vi om framtiden i Strängnäs kommun.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 juni 2025