Ny grundskola i Läggesta-Marielund

Marielundsområdet växer

En ny grundskola planeras i Läggesta/Marielund. Planen är att skolan ska öppnas höstterminen 2026.

I utkanten av Mariefred, växer Marielundsområdet. Området, som ligger söder om Årby och nära Läggesta station, kallas för Läggesta park av exploatören. Här planeras för bostäder, lokaler för handel, service och icke miljöstörande verksamheter. Det planeras även för en grundskola, en förskola och ett gruppboende.

Vad händer just nu?

Läs svaret på några vanliga frågor:

Planen är att de första eleverna ska tas emot höstterminen 2026.

Planen är att skolan ska ha plats för 346 elever i två paralleller från förskoleklass till sexan.

Åkerskolan i Åkers styckebruk förbereds för att ta emot dessa elever.

Skolskjuts erbjuds till de elever som, enligt kommunens beslutade regler, har rätt till det. Reglerna beror bland annat på vilket stadium eleven går i och hur långt det är till skolan.

Planen är att skolan ska bli en F-6-skola och kommer att fungera som skola under en lång tid framöver. Vi behöver kunna anpassa skolan för vilka årskurser som kommer att finnas där. Behovet av årskurser förändras utifrån hur många ungdomar, och deras ålder, som finns i området. Det finns även möjlighet att i framtiden bygga till ett högstadium på skolan.

Om man skulle bygga högstadium idag skulle många av platserna stå tomma. Det finns helt enkelt inte så många elever i högstadieålder i kommunen. Tomma platser kostar pengar som istället kan gå till undervisning.

Ett högstadium kostar betydligt mer att bygga eftersom det måste innehålla fler specialsalar till exempel fysik-, kemi- och hemkunskapssalar.

Kontakt

 • Mark- och exploateringsenheten

  Telefon:

  0152-293 02

  E-postadress:

  mex@strangnas.se

  Besöksadress:

  Nygatan 10
  645 80 Strängnäs

  Ordinarie telefontider:

  Vardagar mellan klockan 10.00 och 12.00.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 mars 2024