Våra bokprojekt

Strängnäs bibliotek ger ut en skriftserie med böcker skrivna av invånare eller andra personer med stark anknytning till Strängnäs kommun. Här kan du läsa mer om de böcker vi gett ut.

Samtliga böcker finns att låna eller köpa i kommunens alla bibliotek. Flera av dem finns även att köpa hos lokala och digitala bokhandlare.

Bokomslag: det gyllene korset

Det gyllene korset (2023)

En hemlig pakt mot Gustav Vasa, en jakt efter ett stulet guldkors, rastlösa vålnader och tidsresor tillbaka till ett ­våldsamt 1500-tal...

I boken får vi träffa 14-årige Charlie, han tror verkligen inte på spöken. Men när lillasyster Alice lurar honom att träffa Spökmästaren vänds hans världsbild upp och ned. Ofrivilligt dras Charlie in i ett svindlande äventyr som tar sin början under Stockholms blodbad senhösten 1520. Snart står Charlie inför en mörk hemlighet. Kan han avslöja den utan att utsätta sig själv och andra för livsfara?

Med anledning av 500-årsresan föreslog lokala politiker att Strängnäs kommuns kulturarv, kulturbyggnader och kulturhistoria ska dokumenteras på olika sätt. Ett sätt att göra det var att ta fram en lokalhistorisk roman för barn och unga. Uppdraget att skriva boken gick till författaren Cecilia Rojek som är född och uppvuxen i Strängnäs. Som bollplank har hon haft ungdomarna i Bibliotekets bokklubb BookWorms.

Bokomslag: På kunskapens barrikad

På kunskapens barrikad - föreningen Strengnenses 100 år (2023)

Många Strängnäsbor har säkert hört talas om föreningen Strengnenses, men har du koll på vad föreningen egentligen ägnar sig åt eller hur dess historia ser ut? Här ger författaren David Damell på ett personligt sätt svar på frågan vad kamratföreningen är, gör och har gjort under sin nu hundraåriga historia sedan grundandet 1923. Bokens titel, På kunskapens barrikad, ger en fingervisning om vad Strengnenses handlat och handlar om.

Bokomslag utsikt över gripsholms slott

Utsikt över Gripsholms slott (2022)

Markus Huss, författare och lektor i tyska vid Stockholms universitet, berättar historien om Tucholsky i den nya boken Utsikt över Gripsholms slott.

– Jag blev kontaktad av kulturchef Christer Hermansson som bad mig att skriva någonting på ämnet. I Tyskland är Tucholsky väldigt känd, men det saknas en aktuell presentation av honom på svenska. Den luckan vill vi nu fylla, säger Markus Huss.

Med utgångspunkt i Tucholskys texter och kärleksrelationer berättar Markus Huss historien om honom. Fram träder bilden av en motsägelsefull, språkligt lekfull och politiskt sylvass antinazistisk författare vars liv och verk fortsätter att fascinera nya generationer av läsare.

Från 1929 fram till sin död 1935 var författaren Kurt Tucholsky (1890–1935) i huvudsak bosatt i Sverige. I Hedlandet utanför Mariefred skrev han under några sommarmånader sin skoningslösa satir över Weimarrepubliken, Tyskland, Tyskland över allt (1929) som retade gallfeber på nazisterna, den reaktionära högern och den revolutionära vänstern. Två år senare kom romanen Gripsholms slott, en berättelse om kärlek och vänskap i sommaridyllen Mariefred som samtidigt lät ana en europeisk kontinent på väg mot ännu en katastrof.

Utsikt över Gripsholms slott är den åttonde bokutgivningen i Strängnäs kommunförfattarprojekt som initierades av kulturchef Christer Hermansson. Ansvariga för böckerna är kommunförfattare Magnus Utvik och litteraturutvecklare Peter Björkman.

Mer information:

Boken finns att låna eller köpa på alla bibliotek i Strängnäs kommun och hos de lokala bokhandlarna i kommunen. Från och med den 14 februari finns den även hos nätbokhandlarna.

Statens kulturråd har stöttat projektet via Stärkta bibliotek.

Förlag: Strängnäs biblioteks skriftserie

Bokomslag Långsamt rör iv oss genom varandra

Långsamt rör vi oss genom varandra (2022)

Som Sveriges första kommunförfattare har Magnus Utvik coachat lokala skribenter och bearbetat de böcker som getts ut i Strängnäs biblioteks skriftserie.

Nu ger han sin personliga bild av projektet i den nya boken Långsamt rör vi oss genom varandra. Boken innehåller 41 textstycken som han skrev under sin anställning. Erfarenheterna från tiden som kommunförfattare vävs samman med Magnus Utviks erfarenheter från ett trettio år långt författarskap.

– Texterna handlar om de skrivcirklar som jag hållit i. Jag har träffat så många intressanta personer och det har varit väldigt många givande möten. Till exempel med de intagna på fängelset i Mariefred, med personer med funktionsvariationer och SFI-grupper, säger Magnus Utvik.

Ur texten från den 12 februari 2020: "Inget ljud är så vackert som det som alstras i det svala motståndet mellan en blyertspenna och ett papper. Det som kallas flitens lampa lyser över skrivcirkeln. Vi övar gestaltning, anslag och dialog. I samtalet mellan två fiktiva människor hör författaren sin egen skugga tala. Särskilt i övningen 'Varför är du så rädd för din pappa?' Vi byter ut pappa mot mamma. Föräldrarna växer fram ur den medvetna glömskan. Minnena lever kvar i handen och får pennan att darra. Sex gånger varar skrivcirkeln. Det är som att gå till terapeuten några gånger. Det är aldrig tillräckligt men ändå en början på något som växer i mörkret."

Mer information:

Boken finns att låna eller köpa på alla bibliotek i Strängnäs kommun och hos de lokala bokhandlarna i kommunen. Från och med den 14 februari finns den även hos nätbokhandlarna.

Statens kulturråd har stöttat projektet via Stärkta bibliotek.

Förlag: Strängnäs biblioteks skriftserie

Bokomslag till Tigertämjarens dotter

Tigertämjarens dotter (2021)

Författaren Maria Natasja Baumert är Åkers styckebruks stora litterära profil. Nu debuterar hon med poesi- och prosasamlingen Tigertämjarens dotter. Texterna spänner över ämnen som kärleken till bygden, barndomen i Stockholmsförorten Alby och arbetet inom äldreomsorgen. Det är en både gripande och temperamentsfull samling texter med klassorättvisor och existentiella frågeställningar som klangbotten.

Maria Natasja Baumert, född 1974, är uppvuxen i Alby utanför Stockholm. Sedan 1998 bor hon i Åkers styckebruk. Tidigare har hon medverkat i kommunantologierna Jag färdas mellan nu och då och Precis som vi delar samma himmel.

Tigertämjarens dotter är den sjätte bokutgivningen i Strängnäs kommunförfattarprojekt som initierades av kulturchef Christer Hermansson. Ansvariga för böckerna är kommunförfattare Magnus Utvik och litteraturutvecklare Peter Björkman.

Mer information:

Boken finns att låna eller köpa på alla bibliotek i Strängnäs kommun från den 29 november. Den finns också att köpa hos din lokala bokhandlare och de som finns på nätet.

Statens kulturråd har stöttat projektet via Stärkta bibliotek.

Förlag: Strängnäs biblioteks skriftserie

Bokomslag till Kiitos baby!

Kiitos baby! (2021)

Carina Malinen Lundins debutroman Kiitos baby! handlar om de två unga männen Eino och Heikki som i början av 1970-talet lämnar sitt älskade Finland för att söka lyckan i Stockholm. Romanen är en hyllning till vänskapen och kärleken men också en varm skildring av strävsamma människor från Finland som kom till Sverige under 1970-talet. Många anpassade sig snabbt till det svenska samhället och med sitt arbete och sin kreativitet bidrog de till att göra Sverige till ett av världens rikaste länder.

Carina Malinen Lundin är född och uppväxt i Stockholm med finska föräldrar. Sedan 2011 bor hon i Merlänna utanför Strängnäs. Tidigare har hon medverkat i kommunantologierna Jag färdas mellan nu och då och Precis som vi delar samma himmel.

Kiitos baby! Är den femte bokutgivningen i Strängnäs kommunförfattarprojekt som initierades av kulturchef Christer Hermansson. Ansvariga för böckerna är kommunförfattare Magnus Utvik och litteraturutvecklare Peter Björkman.

Mer information:

Boken finns att låna eller köpa på alla bibliotek i Strängnäs kommun från den 29 november. Den finns också att köpa hos din lokala bokhandlare och de som finns på nätet.

Statens kulturråd har stöttat projektet via Stärkta bibliotek.

Förlag: Strängnäs biblioteks skriftserie

Strängnäs är inte som andra städer (2021)

Antologin är ett urval av Bo Setterlinds texter i Strängnäsmiljö, hämtade från hans romaner, diktsamlingar och självbiografi. I en särskild bok i boken, Att gå klädd i sol, ryms ytterligare 52 av poetens älskade dikter. För urval och inledning står litteraturutvecklare Peter Björkman.

Bo Setterlind (1923-1991) är den författare som kanske mest av alla förknippas med Strängnäs. Fotot av den trettioårige skalden stående i basker och slängkappa framför dörren till sitt skrivarresidens nära domkyrkan under skylten ”Bo Setterlind Poet”, reproducerades om och om igen. Bilden blev sinnebilden för den romantiske Setterlind, en av 1900-talets mest lästa och älskade svenskspråkiga poeter.

Mer information:

Boken finns att låna eller köpa på alla bibliotek i Strängnäs kommun. Den finns också att köpa hos din lokala bokhandlare och de som finns på nätet.

Statens kulturråd har stöttat projektet via Stärkta bibliotek.

Förlag: Strängnäs biblioteks skriftserie

Bokomslag Precis som vi delar samma himmel

Precis som vi delar samma himmel (2020)

Lokala författare sätter ord på livet under pandemin i en ny antologi. Precis som vi delar samma himmel innehåller 33 texter som ger ett brett spektra av känslotillstånd - från himmel till helvete men också ljus och mörker i vardagslivet, död och förälskelse.

I boken samsas prosa med lyrik och självbiografiska texter där fantasier om en annan, mer gåtfull värld berättas. Efter 135 sidor övergår boken till betraktelser nedtecknade under coronapandemins utbrott vilka speglar en kollektiv oro många kan känna igen sig i.

En av författarna, Maria Baumert, skriver »Min rädsla delar jag med en hel värld, precis som vi delar samma himmel.«

Författarna, sju män och sexton kvinnor, har Strängnäs kommun som hemvist och gemensamt att de bidragit med texter till 2019 års stora kommunantologi Jag färdas mellan nu och då.

Antologin föddes ur två skrivarcirklar som hölls med lokala författare på Multeum i Strängnäs under slutet av 2019 och början av 2020.

I nya boken har skribenterna arbetat vidare med sitt skönlitterära författarskap tillsammans med kommunförfattaren Magnus Utvik, litteraturutvecklaren Peter Björkman och författaren och skrivpedagogen Eva Stilling.

Mer information:

Boken finns att låna eller köpa på alla bibliotek i Strängnäs kommun. Den finns också att köpa hos din lokala bokhandlare och de som finna på nätet.

Magnus Utvik är än så länge Sveriges första och enda kommunförfattare. Hans uppdrag är att uppmuntra och stärka skrivande och läsande i Strängnäs kommun.

Statens kulturråd har stöttat projektet via Stärkta bibliotek.

Förlag: Strängnäs biblioteks skriftserie

bokomslag Friheten innanför murarna

Friheten innanför murarna (2020)

Friheten innanför murarna är skriven av sex män mellan 29 och 58 år på Anstalten Mariefred. Männen är dömda mordförsök, väpnat rån, narkotikasmuggling samt misshandel. Alla sitter på långa straff.

Boken rymmer »den sanna historien« om livet bakom stängsel och fem meter höga murar, långt ifrån tidningarnas löpsedlar och människors förutfattade meningar.

Texterna griper in i den svenska debatten om gängkriminalitet, hårdare straff och orsaken till att brott begås. Det är dags att lyssna på internerna som befolkar Sveriges överfulla fängelser. Och särskilt till de interner som kämpar för att bryta den onda cirkeln och vill leva ett hederligt liv.

Under hösten 2019 och våren 2020 höll Magnus Utvik, bokens redaktör och kommunförfattare i Strängnäs kommun, en skrivcirkel med interner på Anstalten Mariefred och boken är resultatet av det arbetet.

– Det är den första antologin i sitt slag på flera årtionden. Det gör den lika unik som nödvändig för att för att förstå livet i fängelse och det förlösande i att skriva om sina rädslor, sorger och sin längtan, säger kommunförfattaren Magnus Utvik. Vissa kommer att bli provocerade av att interner får bli författare. Jag kan förstå det. Idag blir allt som sägs om kriminalitet och politik. Men skrivandet är en del av rehabiliteringen. Alla som muckar och inte återfaller i brott, är en vinst för hela samhället. Låt oss aldrig glömma det.

Friheten innanför murarna är också vittnesmål om friheten i att skriva.

– ­­Att skriva är ett verktyg, en nyckel. Det tar mig in i en helt annan värld där jag kan bestämma själv. Jag är helt enkelt fri, säger Jakob B, en av internerna.

Mer om Anstalten Mariefred

Anstalten Mariefred, i folkmun kallad Bondängen, är ett fängelse med 120 platser i säkerhetsklass 2 och ligger två kilometer utanför Mariefreds centrum.

Förlag: Strängnäs biblioteks skriftserie

Bokomslag Jag färdas mellan nu och då

Jag färdas mellan nu och då (2019) - kommunantologin

Jag färdas mellan nu och då är namnet på boken med 130 personers unika texter om livet i Strängnäs kommun. Dikter, noveller och berättelser som får oss att minnas, skratta, gråta, längta och sörja samlades in under parollen Skriv om ditt liv.

De som har skickat in sina texter är mellan 18 och 94 år och det ger en signal om bredden på ett verk som har skapats tillsammans i en litterär gemenskap i vår kommun.

Texterna i Jag färdas mellan nu och då, visar på kärlekens både helande som destruktiva sida och berör arbetets himmel och helvete, den trygga förankringen i Strängnäs kommun och längtan efter att fly. De beskriver möten som förändrar livet och möten som bara är en del av vardagen.

Det är dikter, noveller, berättelser som får en att skratta, gråta, längta, bejaka livet och samtidigt känna dödens tunga hjärtslag. Som i denna strof från en av författarna: ”Mamma dog på mors dag. Typiskt henne”. Några texter är förbryllande och har högst egensinniga kompositioner, andra är klockrena med stilistisk skärpa och psykologiskt djup. Men alla har det gemensamt att de kommer inifrån hjärtat. Det är texter som visar på rikedomen inom oss.

En del medverkande bor inte i kommunen just nu, men har på olika sätt en relation till platsen sedan sin barndom, militärtjänst eller annat. Allas medverkan gör boken unik och visar på något vi kan vara stolta över i vår kommun.

Var hittar jag boken?

Jag färdas mellan nu och då finns att låna och köpa på våra kommunala bibliotek. Den finns också att köpa hos våra lokala och de digitala bokhandlarna till ett rekommenderat pris på 120 kronor.

Tre pristagare och fem hedersomnämnanden

En jury utsåg första-, andra-, och tredjepristagare och valde dessutom ut fem skribenter som fick hedersomnämnanden, för att de på olika vis bidragit till ett rikare innehåll i boken.

Förstapristagare - Mats Ingemarsson

Juryns motivering: Förstapriset tilldelas prosastycket Leende Lida gärde, i vilket historia och bygd levandegörs med subtila litte­rära stilmedel och en uppenbar formuleringsglädje, och nostalgi förvandlas till leende friskhet.

Andrapristagare - Tõnu Põder

Juryns motivering: Andrapriset tilldelas texten Det nya landet. Författaren fogar skickligt in berättelsen om en Strängnäsfödd pojke av estnisk familj i ett större skeende: flyktingströmmen till Åkers styckebruk under andra världskriget. En intim, finstämd skildring som rymmer både glädje och tragik.

Tredjepristagare - Therese Linejung

Juryns motivering: Tredjepriset tilldelas texten Hållplats, en både rapp och sensibel beskrivning av en dag på jobbet: hur för­enar man uppdraget att hjälpa andra med ansvaret för den egna familjen och den egna välmågan? Och var är livets hållplats?

Hedersomnämnanden

Fem skribenter fick hedersomnämnanden för att deras texter bidrog till bokens unika bredd och uttryck. De fem är Marie Hillblom, Leif Ekblom, Moa Karlsson, Miranda Lagerström och Majvor Björkman.

Juryn bestod av författaren och översättaren Anna Säflund-Orstadius, kulturnämndens ordförande Monica Lindell-Rylén och Mattias Johansson som är kommunikationschef i Strängnäs kommun.

Andra som medverkar

Åtta författare medverkar i antologin utom tävlan och de är Marie-Louise Pettersson, Christer Hermansson, Eva Stilling, Johan Dalman, Helena von Hofsten, Leif Klingensjö, Staffan Bergfeldt och Staffan Davidsson.

Boken är formgiven av Jens Andersson, Bok & Form

Projektet har fått stöd från Statens kulturråd och Sparbanken Rekarne som sponsrade med prissumman på sammanlagt 10 000 kronor.

Förlag: Strängnäs biblioteks skriftserie

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 oktober 2023