Kommunförfattare

Kommunförfattare Magnus Utvik

Sveriges första och hittills enda kommunförfattare finns i Strängnäs kommun. Han heter Magnus Utvik, är författare och utbildad skrivpedagog, men också känd som bokrecensent.

I Strängnäs har Magnus Utvik ett uppdrag att inspirera medborgarna att skriva och den19 november släpptes en antologi med texter skrivna av kommunens invånare eller personer med nära anknytning till kommunen på olika sätt.

Skriv om ditt liv

Har du något du vill berätta? Det kan handla om kärlek, barndom, sorg, fritidsintressen eller något du ser som problematiskt i din omgivning. Det kan vara en berättelse, en dikt, en sång eller kanske ett brev? Vi vill att du ska vara med!

Med de orden bjöd vi in alla som var intresserade av att berätta sin historia eller om något som hade koppling till Strängnäs kommun i den form som var och en känner sig bekväm med. Syftet var att få andra kommun-invånare att växa och känna igen sig i texterna.

Workshop för intresserade nybörjare

Under hösten 2018 och våren 2019 reste kommunförfattaren och litteraturutvecklaren Peter Björkman runt i alla kommundelar och bjöd in till workshop i skrivande, riktade till olika grupper beroende på vana eller språkkunskaper. De ville väcka ett intresse för skrivandet men erbjöd också hjälp att skriva texter och informerade om den kommande antologin.

Projektet får fortsatt stöd

I juni 2019 fick Strängnäs kommun fortsatt stöd för projektet från Stärkta bibliotek under Statens kulturråd och Magnus Utviks uppdrag som kommunförfattare har förlängts till och med 2020. Uppdraget är att uppmuntra och vägleda vuxna i kreativt och skönlitterärt skrivande. Bland annat kommer det att ordnas fler workshopar och jobba mer med vissa grupper som inte är vana att skriva eller läsa.

Här är några av aktiviteterna under hösten 2019 och våren 2020:

 • Flera workshops för kommunanställda och invånare med olika funktionsvariationer.
 • Skrivarkurs för intagna på anstalten Bondängen i Mariefred.
 • Skrivarkurs med deltagare från kommunantologin. En skrivkurs under våren kommer också att hållas av skrivpedagogen Eva Stilling.

Skrivarkurserna är alltså en fortsättning på de litterära workshops som under våren 2019 hölls i Strängnäs, Stallarholmen och Åker, och kräver en viss vana av att skriva.

Vill du få hjälp av Magnus?

Mejla Magnus om du har ett skrivprojekt, vill börja skriva eller har några texter som du vill utveckla. Han finns på Multeum i Strängnäs tisdagar, onsdagar och torsdagar.

Kontakt

 • Magnus Utvik

  Kommunförfattare

  E-postadress:

  magnus.utvik@strangnas.se

  Besöksadress:

  Kulturhuset Multeum

  På plats tisdag, onsdag och torsdag.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 december 2019