Aktiviteter för barn och familj

Här hittar du tips på besöksmål och aktiviteter som är passande att göra med hela familjen. För öppettider på besöksmål, se respektive hemsida.

Barn vid Gripsholm

Besöksmål

Arsenalen

Ta med dig familjen och upplev årtionden av fascinerande militärhistoria med fordon på både band och hjul. Museet är fyllt med upplevelser, berättelser och för barnen kluriga knep att lösa.
Arsenalens hemsida

Gripsholms slott

Gå på modesafari med Lejonet Leo. Se fängelsehålor, rustkammare, uppstoppat lejon och kanoner.
Gripsholms slott hemsida

Kalkbro i Åkers bergslag

Besök naturreservatet vid kalkbrottet och se "Ronjaklyftan" där scen från Ronja Rövardotter spelades in. Här finns också grillplats och en kortare naturstig.
Länsstyrelsens hemsida

Skottvångs gruva

Se gruvområdet i Åkers bergslag och besök gruvmuseet (säsongsöppet) Här finns även en restaurang och från Skottvång utgår också två rundslingor av Sörmlandsleden. Restaurangens öppettider varierar under säsong, se hemsida för aktuella dagar och tider.
Skottvångs gruva hemsida

Strängnäs domkyrka

Gå på skattjakt och se Karl XI:es begravningsregalier och biskop Rogges tofflor. För att gå på skattjakten hämtar du ett häfte vid disken i vapenhuset.
Strängnäs domkyrka hemsida

Ulvhälls hällar

Besök konstparken som ligger intill herrgården, se konsten och Mälaren.
Konsten visas maj-september men du är välkommen att besöka parken året runt.
Tips: ta med en picknick korg och fika i parken.
Ulvhälls hällar hemsida

Åkers bergslag

Aktiviteter

Barnkartan

På barnkartan hittar du barnens egna bästa tips på bland annat lekplatser.
Barnkartan

Hitta ut orientera

Prova på att orientera. I Strängnäs, Mariefred och Åkers styckebruk kan du stadsorientera med Hitta ut karta. I Strängnäs kan du även prova på att orientera i skogområde. Hitta ut pågår till 31 oktober.
Strängnäs- Malmby orienteringsklubb hemsida

Spana efter hjortar i Hjorthagen Mariefred

Gå på promenad och spana efter hjortarna. Hjorthagen är ett naturreservat intill Gripsholms slott och här har kungliga hjortar betat sedan 1890.
Gripsholms slott hjorthagen hemsida

Gå på promenad med alpackor

Hos Krusius alpackor på Selaön kan du få vara med och mata alpackorna, gå en promenad med dem i hagarna och privata vägar. OBS! Besöket måste förbokas.
Krusius alpackor hemsida

Promenera på Långberget Strängnäs

Möt fröken Flinga och Lövharen, kliv upp i Kungstornet och se på utsikten över Strängnäs.
Magiska stigen hemsida

Gå på ponnypromenad

På Mariefreds miniridskola kan du gå på ponnypromenad. Ett tillfälle för dig som vill prova på att rida eller bara vill gå på en promenad med en ponny.
Mariefreds miniridskola hemsida

Gå aktivitetsrundan i Strängnäs

Aktivitetsrundan är en slinga som med enkla övningar och utmaningar lockar till rörelse för både barn och vuxna.Aktivitetsrundan ligger vid anslutningsvägen till Stadsskogens motionsspår, vid cykelvägen som går förbi Finningeskolan i Strängnäs.

Rundan består av tolv skyltar med olika rörelseutmaningar för barn och vuxna. Skyltarna ska stimulera till rörelse tillsammans. Slingan sträcker sig cirka 1 km.
Aktivitetsrundan hemsida

Gör en PAX vandring i Mariefred

Följ i spåren på korpbröderna Viggo och Alriks Mariefred och se miljöerna från de så populära PAX böckerna. Karta och ljudvandring finns att ladda ned.
PAX hemsida

Utmana familjen på en GPS Quiz

I Strängnäs, Mariefred och Åkers styckbruk finns GPS Quiz att ladda ned till mobilen. Under promenaden så får du svara på ett antal frågor.
GPS Quiz hemsida

Vandra på Sörmlandsleden, Åkers bergslag

Vandra på del av Sörmlandsleden eller några av de rundslingor som finns i Åkers bergslag. Det finns även ytterligare några rundslingor som Åkers hembygdsförening ansvarar för, Stånggångsleden och Marviksleden.
Sörmlandsleden hemsida
Åkers hembygdsförenings hemsida


Fler aktiviteter hittar du under Natur & Friluftsliv

Skriv ut
Senast uppdaterad: 30 september 2021