Trädgårdar och parker

Trädgårdar och parker att strosa runt i och/eller där du kan fika eller äta en god lunch.

Tänk på att inte alla av trädgårdarna har öppet dagligen utan se respektive hemsida för information om öppettider och aktiviteter.

ordförande Annica i Callanderska gårdens trädgård

Callanderska gården, Mariefred

En färgargård i Mariefred från 1780-talet som nu är stadens hembygdsmuseum.Trädgård och örtagård. Trädgården är anpassad för att framhäva sinnen såsom känsel och doft. I trädgården har också intilliggande Gripsholms värdshus sitt Schweizeri där man kan fika sommartid.
Hemsida, Mariefreds hembygdsförening: hembygd.se/mariefred
Hemsida, Callanderska gården, Schweizeri: callanderska.se

Engelska parken, Åkers styckebruk

Engelska parken i Åkers styckebruk började anläggas på 1780-talet.
Parken och bruksmiljön är öppen för besök, herrgården är privat. Intill Engelska parken ligger Bruksmuseet som berättar traktens historia och som är öppet sommartid. Parken är tillgänglig året runt.
Hemsida: akershembygd.se

hebe statyn slottsparken Gripsholm

Gripsholms slottspark, Mariefred

En promenad i den lummiga parken är en promenad i historien. Ett besök på den lilla kärleksholmen är också att rekommendera. I fruktträdgården växer äpplen som blir till äppelmust som sälja i slottsbutiken. Slottsparken är tillgänglig året runt.
Hemsida: gripsholmsslott.se

Vasapromenaden parkapp

Gå i Gustav Vasas fotspår runt Vasaborgen Gripsholm. Promenaden tar dig med på en historisk vandring i Slottsparken. Vid åtta stopp berättas om Gustav Vasa och Vasaättens historia. Appen laddas ned gratis. Sök på Kungliga promenader.

Hornudden

Hornuddens trädgård, Aspö Strängnäs

Restaurang, ekologiska odlingar och gårdsbutik. Här äter du lunch i trädgården precis vid Mälarens kant och kan handla i gårdsbutiken. Även kvällsarrangemang vissa datum på sommaren. Se hemsida för öppettider och mer information. Hornudden har genom åren fått en rad utmärkelser bland annat för sitt miljöarbete.
Hemsida: hornudden.net

Blommor och grönsaker, Osprey Farm

Osprey Farm Studio, Fogdö Strängnäs

Osprey Farm Studio är en mötesplats intill Mälaren med trädgård, mat, fika, keramik och utställningar på Fogdön strax utanför Strängnäs. En mångfald olika grönsaker, örter och blommor odlas enligt No dig-metoden i en skogsträdgård med damm och växthus. Farmers Market har öppet på lördagar under odlingssäsong. Långluncher kan förbokas på hemsidan och prova på att dreja är andra aktiviteter.
Utmärkelser: Vinnare "Årets idéträdgård" på Nordiska trädgårdsmässan 2022, nominerade och andrapristagare av "Årets Experience". Nordic Eatguide 360.
Se hemsida för öppettider och mer information om aktiviteterna.
Hemsida: ospreysweden.se

Ave Maria trädgårdsutställning

Den populära trädgårdsutställningen återkommer sommarsäsongen 2024. Till sommaren 2023 skapade Osprey Farm en Trädgårdsutställning som är en hyllning till hembygdens historia och som kom till i inspiration av Vårfruberga kloster på Fogdön och knöt an till Strängnäs 500-års jubileum (1523-2023).

Taxinge slott, Nykvarn

Taxinge slott i grannkommunen Nykvarn är kanske mest känt som "Kakslottet". Här finns även tre olika variationer i parken runt slottet, den Italienska parken, den Engelska parken och den Franska parken samt ett lusthus, den Turkiska paviljongen.

Tips: På vägen till Taxinge slott stanna till vid "Drottningkällan". Källan har fått sitt namn från Katarina Jagellonika som när hennes make Hertig Johan (sedermera Johan III:e) satt fängslad på Gripsholms slott hämtade vatten åt honom i källan, då hon var rädd att han annars skulle bli förgiftad.
Hemsida: taxingeslott.se/vara-parker

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 februari 2024