I vikingarnas spår

Ta en tur med bil, båt eller cykel i vikingarnas spår till de fyra Mälarstäderna: Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås. Upplev det stora utbudet och känn historiens vingslag.

Ingvarsstenen Gripsholm Mariefred

Ingvarsstenen

Vid Gripsholms slott står en av Sveriges mest kända runstenar, den så kallade Ingvarsstenen.

Läs mer om runstenen här

Selaön Stallarholmen

Åsa gravfält

Selaön - Sveriges största insjö-ö, är en av Sveriges mest fornminnesrika trakter med många runstenar och gravhögar. De mest kända gravfälten är Åsa och Östa. På Selaön finns även Mälsåkers slott. Det är broförbindelse mellan fastlandssidan och Selaön så du tar dig enkelt hit. Ett tips är att även besöka Gula Industrihuset i Stallarholmen.

Fler sevärdheter i Stallarholmen
Restauranger och caféer i Stallarholmen

Anundshög och Frösåkers brygga Västerås

Anundshög Västerås

Anundshög är en av Sveriges främsta formlämningsområde med Sveriges största gravhög samt runsten från 1000 talet och fem skeppssättningar. Här finns audioguider på flertal språk men även guidade visningar och Café Anund som serverar hembakat fika i en historisk miljö.

Läs mer på Anundshög hemsida

Frösåkers brygga Västerås

Frösåkers brygga, Strosa runt och kika på alla båtar. Allt från små roddbåtar till den stora koggen som ligger i Frösåkers hamn. Välkommen att kliva ombord på koggen eller önskar du ro en liten vikingabåt så går det också bra. Smaka deras hemgjorda glass, den i sig är värd resan hit.

Läs mer på Frösåkers brygga facebooksida

Fjärdhundraland Enköping

Fjärdhundraland gårdsbutik

I Fjärdhundraland samlas härliga upplevelser i en levande landsbygd med historia och naturupplevelser. Här möts du av småföretagande kaféer, boende och gårdsbutiker. Det spelar med andra ord ingen roll om du vill uppleva historiens vingslag, den härliga naturen eller om det är hantverk och närodlad mat som gäller. I Fjärdhundraland finns allt det så du kan bara njuta av livet!

Läs mer på Fjärdhundraland hemsida

Sundbyholm Eskilstuna

Sigurdsristningen

Det finns mycket att upptäcka i denna oas. Allt från en härlig sandstrand till den världsberömda Sigurdsristningen som i mer än 1000 år berättat sin historia samt Sundbyholms gästhamn som fler gånger blivit utsedd till Sveriges bästa. Bo kvar en natt på Sundbyholms slott och har du cykeln med dig är tipset att ta en tur in till Eskilstuna och på vägen uppleva turen "cykla i runornas spår".

Läs mer på Sundbyholms hemsida

Mälaren binder oss samman!

M/S Havsörnen på Mälaren

Det som binder oss samman är Mälaren, Sveriges tredje största sjö.

Rederi Mälarstaden trafikerar alla våra städer med olika båtkryssningar och cykel kan du självklart ta med dig.
Läs mer om båttrafiken på Rederi Mälarstaden hemsida

Birka vikingastaden

Båttur i Mälaren vid Mariefred.

Med passagerarbåt till Världsarvet Birka.

Från våra städer går det bra att under sommarsäsongen göra en utflykt på Mälaren ut till Birka, Sveriges första stad.
Rederi Mälarstaden trafikerar från Västerås, Sundbyholm och Strängnäs. Från Mariefred och Härjarö utanför Enköping trafikerar Strömma.

Läs mer på Birka vikingastaden hemsida
Läs mer på Rederi Mälarstaden hemsida

Boende och hotellpaket

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 maj 2024