Herrestaleden

Du lämnar Östabadet och cyklar över bron, följ Brogatan till skolan. Där svänger du av mot Mariefred, efter ett par kilometer kommer du till Toresunds kyrka som eventuellt kan vara öppen. Passa i så fall på att titta in!

GPX fil Herrestaleden
Ladda ned karta över Herrestaleden , 834 kB.

Leden är cirka 25 kilometer.

Toresunds kyrka

1. Toresunds kyrka

Kyrkan är från 1100-talet, utvidgad på 1300–1400-talen. (Första kyrkan uppförd i trä redan på 1000-talet). En av de största landskyrkorna i Sörmland med en rik skatt av inventarier från såväl medeltid som nyare tid. Var så kallad häradskyrka och tingskyrka, därav storleken. Anund Sture av Räfsnäs (bror till Sten Sture d.ä.) är begravd i kyrkan.

svenskakyrkan.se/stallarholmen/toresundskyrka

Stallarholmens hembygdsgård

2. Hembygdsgården

Byggnaden är från 1600-talet. År 1675 hölls flera ting här i samband med häxprocesser. Fattigstuga och från 1812 skola fram till 1958. Från 1988 hembygdsgård. Inrymmer även ett litet hembygdsmuseum. Aktiviteter under året och i juli håller hembygdsföreningen öppet hus på lördagar och söndagar med temautställning.

hembygd.se/stallarholmen

3. Norrby golf

Familjeägd trevlig golfbana med 18 hål. Här finns under golfsäsongen restaurang och café med dagens lunch, smörgåsar och hembakt kaffebröd.

norrbygolf.se/restaurang

4. Alternativ sträckning, ej skyltad

Cykla vägen förbi golfbanan och vidare upp genom skogen. Vid första vägskäl följ vägen mot höger. Efter en stund kommer du till ett vägskäl där det står ”Flottläggningsplats”. Där nere har du en fin utsikt över Mälaren. Annars fortsätt rakt fram och följ hela tiden den största vägen. Efter några kilometer kommer du fram till Edeby gård och vägen mot Herresta, där cykelleden går.

Vägen går nu förbi Edeby gård och vidare mot Herresta tomtområde. Leden viker av på en liten väg (vägbom). När du sedan fortsätter passerar du vackra ekbackar nere vid Lövnäsviken och Gunnviksviken. Cykla vidare till Herresta.

Herresta gård Stallarholmen

5. Herresta säteri

Från 1500-talet med anor i den svenska historien. Nuvarande huvudbyggnad med flyglar från början av 1700-talet. Gården är sedan 1920-talet i släkten Paus ägo.

Vill du korta av cykelturen kan du cykla via Edeby tillbaka till Toresund.

Utsikt från berg Saxborg

6. Avstickare Saxborg

Fornborg med strålande utsikt över Mälaren.

7. Mellan Herresta och Räfsnäs

Här är ett kort avsnitt av vägen vid Djupvik ganska dålig. Där får man leda cykeln.

Rävsnäs herrgård

8. Rävsnäs kungsgård

Ägdes på 1300-1400-talet av Sturesläkten. Ärvdes år 1503 av Sten Stures systerson Erik Johansson, Gustav Vasas far. Har genom seklen ägts av olika adelssläkter. Vägen du cyklar vidare på mot Salby kallas Vasavägen. Gustav Vasa färdades på den vid sin flykt undan danskarna i november 1520. Han fortsatte över Kolsundet och över Selaön till Dalarna.
Privat ägo.

9. Salby

Vid Salby möter du Björkebyleden och lederna går tillsammans mot Stallarholmen.

Tillbaka till Stallarholmen. Nu är den här cykelturen slut och du passar kanske på att ta ett dopp vid Östabadet. Sen kan du passa på att ta en fika vid Gula Industrihuset. Här finns Bageri Speceri, ett prisbelönt vedugnsbageri med café och butiker med tydligt fokus på återbruk, lokal och ekologisk produktion.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 september 2023