De bakar för kommunens äldreboenden

Nicolas och Sara är projektledare för Det fantastiska bageriet som håller till i Eldsundsköket.

Nu kan matgäster inom äldreomsorgen få nybakat bröd och fikabröd från Det fantastiska bageriet – kommunens eget bageri i Eldsundsköket.

Med inspiration från Burlövs kommun och med hjälp av medel vikta för gemensamma och hållbara satsningar inom kommunen pågår ett projekt i Eldsundsköket – Det fantastiska bageriet. Under det kommande året bakas det för fullt: formbröd med råg, småkakor och rulltårtsbakelser med persika. Det är bröd och bakverk som nu serveras i vissa av de kommunala verksamheterna. Nicolas Laugerat heter bagaren och projektledaren för satsningen och han tycker det är roligt att få vara med och starta något nytt.

– Det känns fantastiskt att mina konditors- och bagarkunskaper gagnar de boende i Strängnäs kommun och att jag kan bidra till en högre måltidskvalitet. Samarbetet mellan Måltidservice och daglig verksamhet och sysselsättning ger projektet en extra dimension och kan vara unikt i Sverige, säger Nicolas.

Projektet innebär nämligen också att personer med funktionsvariation får vara med och baka genom daglig verksamhet och sysselsättning i kommunens regi. Sara Flink Romin är projektledare för den delen och är i full färd med att rekrytera brukare som vill prova på.

– Det är väldigt roligt att se brukarna integrerade på en arbetsplats och hur lätt de tar sig an arbetsuppgifterna. Vi kan nyttja Culinary Crafts fina kök och det fungerar väldigt bra, säger Sara.

Projektet avslutas den 31 december 2023, men förhoppningen är att bageriet lever vidare efter det. Genom fortsatt intern samverkan mellan Måltidsservice och daglig verksamhet och sysselsättning kan det hållbara arbetet förhoppningsvis bli permanent. Brukare som vill arbeta inom kök och matlagning får en meningsfull sysselsättning i vardagen. Samtidigt kan en del av kommunens behov av bröd och kakor kan bakas på plats och med hög kvalitet.

Ett innovationsprojekt för hållbar utveckling

Det fantastiska bageriet är en del av kommunens satsning Horisontella medel Agenda 2030. Satsningen ska bidra till att medarbetare startar och driver projekt och samarbetar över gränserna.

Läs mer om Innovationsprojekt för hållbar utveckling

Skriv ut
Senast uppdaterad: 16 november 2023