Strängnäs kommun mest rustat för kris i länet

I rapporten Regionernas kamp klättrar Strängnäs kommun hela vägen till första plats i regionen och dessutom upp nio placeringar till plats 56 i landet. Rapporten har fokus på kommunernas och regionernas motståndskraft och kapacitet i kris.

Rapporten visar att Strängnäs kommun är robusta och väl rustade inför en kris. Detta är tionde året som strategi- och teknikkonsultföretaget WSP presenterar sin rapport och Strängnäs har ur ett historiskt perspektiv ofta fått en ganska hög placering.

– Det känns bra att få ett kvitto på att vi är en robust kommun som är redo att hantera kriser. Vi har dessutom klättrat i år och nått en topplacering i regionen vilket är fantastiskt. Det sänder en viktig signal till oss alla – särskilt i tider när många känner en oro för vad som händer i omvärlden och i vår kommun, säger Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs kommun.

– Det är roligt att vårt arbete med att göra vår kommun till en robust, trygg och säker plats ger effekt och blir synligt. Detta är ju frågor som engagerar alla människor i vardagen varje dag. Ordet robust i sig kanske inte är så roligt men jag, mina medarbetare och kollegor som enträget jobbar med de här frågorna varje dag tycker att det både är ett viktigt och lustfyllt arbete, säger Jennie Enström, kanslichef och stabschef krisledning i Strängnäs kommun.

Sammanställning av ett brett underlag

I rapporten tittar strategi- och teknikkonsultföretaget WSP på 14 variabler inom olika områden där man kan få max 10 poäng i varje område. Totalt kan man kan få som mest 140 poäng och Strängnäs kommun fick 100 poäng i år. Områdena man tittar på är till exempel befolkning, arbetsmarknad, utbildning, ekonomi och näringsliv. I år har man dessutom tagit med klimatarbete och brottslighet samt trygghet och levnadsvillkor kopplat till brottslighet.

WSP utgår från SKR, Sveriges kommuner och regioners kommungrupper och hämtar in statistik från offentliga databaser som till exempel SCB, Statistiska centralbyrån.

Du kan ta del av hela rapporten på WSP:s webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 29 november 2023