Spännande roman med lokal historia

 boken Det gyllene korset

Lansering av Det gyllene korset på Multeum.

Det senaste året har författaren Cecilia Rojek arbetat på en roman för barn och unga som väver samman Strängnäs historia med ett spökmysterium. Nu är boken ”Det gyllene korset” lanserad.

I boken får vi träffa Charlie och Alice som bor i Lektorsgården år 2023. Deras önskan om att få kontakt med sin döda mamma leder dem in på ett spår de aldrig kunnat drömma om. Ofrivilligt dras de in i ett svindlande äventyr som tar sin början under Stockholms blodbad senhösten 1520. Berättelsen utspelar sig i och omkring Strängnäs.

Boken är skriven på uppdrag av Strängnäs kommun

En av kommunens satsningar under paraplyet 500-årsresan – genom dåtid, nutid och framtid var en spänningsroman där barn och unga fick vara med och bidra till kommunens lokalhistoriska samling. Uppdraget gick till barnboksförfattaren Cecilia Rojek som är född och uppvuxen i Strängnäs.

– Det har varit en fantastiskt kul skrivresa. Inte bara uppdraget att skapa ett historiskt spökmysterium som utspelar sig i min hemstad, utan också att få göra det tillsammans med barnbibliotekarie Alexandra Uhlmann Konjicija och barn och ungdomar från kommunen, säger Cecilia Rojek.

– Bokresearchen - att fördjupa oss i kulturhistoriska platser i vår hemkommun och leva oss in i hur livet kan ha tett sig här på 1500-talet - har också varit ett stort äventyr. Jag är så tacksam över inbjudan till det här skrivuppdraget. Det är ett minne för livet, berättar Cecilia.

I projektet har barnen och ungdomarna i bibliotekets bokklubb BOOKworms fungerat som bollplank till författaren, de har varit med på workshops och bidragit med idéer till berättelsen.

Låna och läs

Boken kommer att finnas till utlåning på biblioteken och till försäljning hos ett antal bokhandlare. Dessutom delas boken ut till alla elever som går i årskurs 6 i Strängnäs kommun.

Träffa författaren i Stallarholmen, Mariefred och Åkers styckebruk.

Lansering Den gyllene nyckeln

Cecilia Rojek och Alexandra Uhlmann Konjicija.

Det gyllene korset
Skriv ut
Senast uppdaterad: 31 oktober 2023