• Startsida
  • / Nyheter
  • / Nu kan alla uppleva 500-årsresans kulturhistoriska Minecraftbyggen

Nu kan alla uppleva 500-årsresans kulturhistoriska Minecraftbyggen

minecraft under 500-årsresan

Kom och se hur det ser ut när ungdomar har byggt Åkers Folkets hus, Tynnelsö slott, Strängnäs domkyrka, Gripsholms slott, Strängnäs väderkvarn och Hjulhuset i Åkers styckebruk i Minecraft. Utställning på Multeum från den 28 oktober.

Under hela 2023 har barn och unga med hjälp av spelcommunityn Team ProPain byggt upp flera av Strängnäs kommuns kulturarvsbyggnader i Minecraft, som en del av 500-årsresan. Nu är de klara och det är dags för en utställning. Där kan man se hur byggena tar form, höra berättelser om byggnaderna och prova på att spela Minecraft.

Från och med lördag den 28 oktober, då det är vernissage, till och med den 10 november visas alla Minecraftbyggen upp på kulturhuset Multeum.

Många ungdomar har engagerat sig i kulturarv

Projektet att dokumentera vårt kulturarv på ett helt nytt sätt har engagerat många barn och unga under året. De har tillsammans med Team Propain sedan i januari 2023 byggt upp Åkers Folkets hus, Tynnelsö slott, Strängnäs domkyrka, Gripsholms slott, Strängnäs väderkvarn och Hjulhuset i Åker styckebruk i spelet Minecraft.

Från digitala klossar till slott och koja

Alla byggen har startat med noggranna förberedelser. Team ProPain har samlat in bilder, filmat varje plats och tittat på ritningar för att kunna göra en byggplan. Ett noggrant förarbete har varit viktigt för att Minecraft-versionerna ska spegla verkligheten så bra som möjligt.

– Att vi valt att satsa på Minecraft för att dokumentera kulturarvsbyggnader runt om i Strängnäs kommun handlar om att få en ny målgrupp att upptäcka, intressera sig och känna stolthet för det kulturarv vi har här. Det handlar också om att lära känna sin egen stad på ett nytt sätt. Och det har verkligen många lokala ungdomar passat på att göra genom det här projektet – så det är superkul, säger Johanna Nyberg, projektledare för 500-årsresan.

Under vernissagen den 28 oktober finns spelare från Team ProPain på plats och kan berätta om arbetet med byggnaderna.

– En av de finaste sakerna med det här projektet är samarbetet med ungdomarna. Det har varit en så fin gemenskap online som ungdomarna har kunnat komma hem till efter skolan. Vi har kunnat prata med varandra om lite vad som helst under tiden som vi byggt, säger Robert Salenius från Team ProPain.

Specialbeställd satsning

År 2023 är 500 år sedan Gustav Va​sa valdes till kung i Strängnäs. Detta uppmärksammar Strängnäs kommun genom en rad olika evenemang och projekt under paraplyet 500-årsresan – genom dåtid, nutid och framtid. En av dessa satsningar var att lyfta det lokala kulturarvet. Därför fick spelcommunityn Team ProPain i uppdrag att leda projektet att dokumentera Strängnäs kulturarv i ett nytt format.

Arbetet har gjorts i samarbete med Gripsholms slott, Åkers hembygdsförening, Statens fastighetsverk, Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö och Strängnäs Gille.

Vernissage på Multeum under läs- och höstlovet vecka 44

Den 28 oktober klockan 12 är det vernissage. Där kan du möta byggare, projektledare och spelcommunityn Team Propain. Det blir mingel, prova på Minecraft, filmvisning och utställning. Alla är välkomna!

Utställningen pågår från den 28 oktober till och med den 10 november.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 27 oktober 2023