Strängnäs kommun nominerad till Årets kulturkommun 2024
I konkurrens med sex andra kommuner har Strängnäs kommun chansen att bli Årets kulturkommun 2024.
I år är det den 35:e gången i ordningen som fackförbundet Vision utser Årets kulturkommun. Strängnäs kommun har aldrig tidigare varit nominerade.
– Jag är övertygad om att vi har en chans och det handlar inte bara om 500-årsresan som väckt mycket uppmärksamhet i år. Vi jobbar systematiskt och långsiktigt på alla konst- och kulturområden med alla kriterierna som utnämningen kräver, säger Jennie Larsson Tjernström (S), kulturnämndens ordförande.
Det kulturpolitiska programmet är det styrande dokumentet som ska säkra upp att kommunen jobbar långsiktigt med ett hållbart kulturliv för alla invånarna i hela kommunen. Årets unika satsning med 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid, som inte är klar än har visat just hur viktigt det är med samverkan både internt och externt. Många olika aktörer har samlats och skapat ett minnesvärt år för både invånare och besökare.
– Om jag får gissa är jag säker på att 500-årsresan och Sommarfest väger tungt såklart och då menar jag inte bara det digra programmet utan hur vi har samverkat med föreningar och andra aktörer. Samtidigt har vi fler exempel som gör att vi förhoppningsvis sticker ut och då tänker jag till exempel på Strängnäs biblioteks skriftserie och att vi hade Sveriges första kommunförfattare, samarrangemang med ungdomar, Kulturskolans konstprojekt i det offentliga rummet och den kommunala serietidningen om måltidspolitiska programmet, som har gett oss en nominering till Publicistpriset, säger Frida Fallström, tillförordnad kulturchef.
Det här gäller för att vinna
I pressmeddelandet skriver Vision om kultursektorns utmaningar och den högljudda debatten om kulturens varande. Genom utmärkelsen vill de lyfta kommuner som värnar kulturens kraft och låter kulturella uttrycksformer spela en viktig roll för kommuninvånarna.
Så här står det om kriterierna på Visions webbplats:
För att vara aktuell som Årets kulturkommun 2024 ska kommunen bland annat visa att den arbetar för att kultur ska bli en självklar del av kommuninvånarnas vardag genom att den finns med i all kommunal verksamhet. Anställda och kommuninvånare ska göras delaktiga i kulturverksamheten och kommunen ska använda kultur som ett verktyg för hälsa och välfärd. Kulturell mångfald ska prioriteras.
Övriga nominerade kommuner är: Botkyrka, Karlskrona, Kristianstad, Skellefteå, Värnamo och Västerås. Vinnaren utses den 5 december 2023.
Till Årets kulturkommun utses en kommun som
- arbetar för att kultur ska vara en självklar del av kommuninvånarnas vardag.
- gör anställda och kommuninvånarna delaktiga i kulturverksamheten.
- arbetar för konstnärlig utveckling och frihet.
- använder kultur som ett verktyg för hälsa och välfärd.
- har en långsiktig kulturpolitik, som gäller både i hög- och lågkonjunktur.
- satsar egna kommunala ekonomiska medel.
- ser till att kulturen är tillgänglig för alla i kommunen, geografiskt och ekonomiskt.
- stödjer kulturell mångfald.
- marknadsför kultur på ett kreativt, okonventionellt och professionellt sätt.
- initierar och uppmuntrar satsningar som kan bli uppmärksammade utanför kommungränsen.