Dags att höststäda trädgården

Från vecka 41 till och med 43 får du elda mindre mängder grenar och ris inom detaljplanerat område. Kom ihåg att du alltid kan kompostera ditt trädgårdsavfall, eller lämna det till Kvitten eller Läggesta återvinningsstation.

Höstens eldningsveckor 2023 – då får du elda ditt trädgårdsavfall

I Strängnäs kommun är det endast tillåtet att elda trädgårdsavfall i detaljplanerat område vissa tider på året. Från vecka 41 till och med vecka 43 får du som bor i detaljplanerat område elda mindre mängder grenar och ris.

Vad innebär detaljplanerat område?

Detaljplaner beskriver hur ett område får användas. Om du är osäker på om du bor i ett detaljplanerat område kan du använda Strängnäskartan. På kartan är detaljplanerade områden markerade i blå färg. Zooma in och ut på delar av kartan med hjälp av mushjulet eller kartans egna knappar på vänster sida.

Kompostera trädgårdsavfallet i första hand

Ur ett miljö- och säkerhetsperspektiv är det bättre att kompostera än att elda trädgårdsavfall.

Du kan också lämna trädgårdsavfallet på återvinningscentralerna Kvitten i Strängnäs eller Läggestas återvinningscentral i Mariefred. Du som bor i villa kan beställa abonnemang för trädgårdskärl hos Sevab. Då hämtar Sevab ditt trädgårdsavfall.

Att tänka på om du eldar

Att elda vått eller fuktigt trädgårdsavfall ger mycket rökutveckling. Många människor är känsliga för rök och det är nästan omöjligt att elda i tätorter utan att störa omgivningen. Prata därför gärna med dina grannar innan du börjar elda. Att elda annat än trädgårdsavfall är förbjudet i kommunen.

Elda säkert!

Tänk på att det är du som eldar som är ansvarig för elden. Det är viktigt att du har full kontroll över elden och att du är beredd och har möjlighet att släcka vid behov.

Läs mer om hur du eldar säkert på sidan Elda utomhus.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 oktober 2023