Strängnäs kommun på plats när riksmötet öppnar
Riksdagens talman har i år bjudit in kommunfullmäktiges ordförande Bodil Mellgren (S) till riksmötets öppnande den 12 september. Anledningen är kommunens arbete med 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid.
Talmannen bjuder varje år in några personer som under det gångna året varit särskilt aktuella eller arbetat med särskilt aktuella frågor. I år bjuder han in Strängnäs kommun med anledning av 500-årsminnet av valet av Gustav Vasa till kung som hände här i Strängnäs vid riksmötet den 6 juni 1523. Strängnäs kommuns kommunfullmäktige Bodil Mellgren (S) är på plats i Stockholm.
Vi i Strängnäs kommun tog ansvar för landets uppmärksammande av kungavalet den 6 juni 1523 och skapade 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid. Denna uppmärksamhet är ju ett kvitto på allt det fantastiska arbete som så många medarbetare i kommunen lagt och lägger ner på vår 500-årsresa. Därför känns det extra fint och bra att bli inbjuden till detta när anledningen är något som jag känner en stolthet över, säger Bodil Mellgren (S), kommunfullmäktiges ordförande.
Jag fick som Talman och ordförande i Stiftelsen Sveriges Nationaldag möjlighet att besöka Strängnäs den 6 juni och kunde då lyfta fram hur riksdagen detta märkesår särskilt uppmärksammar hur Sveriges styrelseskick har vuxit fram från mötet i Strängnäs till nutidens parlament i Stockholm. Det gör riksdagen genom den särskilda satsning vi valt att kalla ”Riksdagen under 500 år”. Förutom skolmaterial, en affischutställning, olika aktiviteter består satsningen av en talmansturné där jag och de vice talmännen besöker städer där viktiga riksdagar ägt rum, säger Andreas Norlén (M), riksdagens talman.
Förutom 500-årsresan kommer talmannen den här dagen att uppmärksamma EU-ordförandeskapet, NATO-processen och vetenskapliga landvinningar.
I 500-årsresan har vi lyckats arrangera ett firande utan att tappa den kritiska blicken på vad det innebar för landet Sverige och dess invånare. Och vi har gjort detta genom att skapa gemensamma upplevelser i bred lokal samverkan och det känns alldeles fantastiskt, säger Bodil Mellgren (S), kommunfullmäktiges ordförande.
Vad är 500-årsresan?
Under hela 2023 uppmärksammar Strängnäs kommun den historiska händelsen med kungavalet genom en mängd aktiviteter och kulturupplevelser under fyra teman – makt, demokrati, mänskliga rättigheter och folkhälsa. 500-årsresan skapas av Strängnäs kommun i samarbete med det lokala förenings- och näringslivet, samfund och olika kulturaktörer.
500-årsresan pågår under hela 2023
Året inleddes med den levande föreställningen Tidernas vinterfest i Stallarholmen den 7 januari klockan 15.23 och avslutas i Åkers styckebruk på nyårsafton. Däremellan blev det två större stopp i Strängnäs med Sommarfest och ett mycket uppmärksammat nationaldagsfirande samt Vasafesten i Mariefred. Dessutom har 500-årsresan bjudit på allt från motionsloppet Hemmavasan Strängnäs, det nya lokala bakverket Tynnelsöruta, spänningsroman för unga, föreläsningar och samtal, scenkonst och litteratur till ett framåtblickande konstverk till minne av året, historiska guidningar och Minecraftbyggen, ett digitalt kartbord och mycket mycket mer. Och än är resan inte slut.
På kommunens webbplats kan du läsa mer om 500-årsresan och få mer information om allt som händer.