Vänskapsbänkar ska uppmuntra till samtal

I sommar placeras tio gula vänskapsbänkar ut på olika platser runt om i kommunen. Bänkarna ska uppmuntra till samtal och öppenhet kring psykisk hälsa.

Vänskapsbänk i Nabbviken

Starta ett samtal och se vart det leder

Genom liknande projekt över hela världen har vänskapsbänkar blivit en symbol för att understryka hur viktigt det är att stanna upp i vår vardag och fråga våra medmänniskor hur de mår. Ser du någon sitta på en av de gula bänkarna, gå fram och fråga hur de mår.

Alla mår dåligt ibland. Att vara ledsen, orolig, besviken eller arg är vanliga reaktioner. Då kan det vara skönt att ha någon att prata med. Vänskapsbänkarna ger dig en plats att på ett naturligt sätt möta andra människor för att kunna inleda ett samtal.

På sidan Vänskapsbänkar hittar du tips på samtalsämnen och hur du kan inleda ett samtal.

Förebyggande arbete för psykisk ohälsa

Vänskapsbänkarna är en del av kommunens arbete med social hållbarhet, som bland annat syftar till att förebygga självmord.

Under 2022 var suicid var den vanligaste dödsorsaken bland unga personer i åldern 15 till 24 år. Att kunna prata om hur man mår är en avgörande faktor i att kunna motverka att det som inte får hända, händer. Men vad är det som gör att man mår så bra av att få prata av sig?

  • Du känner dig sedd som människa och uppskattad eftersom den du samtalar med lyssnar och tar sig tid för dig.
  • Du får en bekräftelse på att både du och dina tankar är viktiga
  • Du sätter ord på dina tankar vilket gör att du stannar upp, konkretiserar, och får en egen förståelse för vad du bär på

På kommunens webbplats hittar du mer information om vilken typ av hjälp du kan få. Läs mer på sidan Psykisk hälsa.

Var finns vänskapsbänkarna?

Bänkarna finns placerade runtom i Strängnäs kommun. Använd den interaktiva kartan här nedanför kan du enkelt hitta en bänk nära dig.

När någon mår dåligt

Om du i ett samtal märker att personen du möter verkligen mår dåligt, kan du till exempel fråga vad hen vill att du gör med det du fått höra. Berätta att det finns hjälp att få och tipsa om stödlinjer.

Upplever du att det är akut, ring 112.

Stödlinjer

Psykisk hälsa – 1177 Vårdguiden
Självmordstankar – Umo
Mind Självmordslinjen – för dig som har tankar på att ta ditt liv
Suicide Zero – för ett samhälle utan självmord
Appen Lumeno, en digital följeslagare

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 juli 2023