Djuren är lösa på Fritidshemmens dag

Fredrik står vid grillen

Fredrik Dahlgren vid grillen

Den andra tisdagen i maj varje år firas Fritidshemmens dag. Roliga aktiviteter blandas med spännande påhitt som lyfter fram det allra bästa med fritidshemmets verksamhet.

På flera grundskolor runtom i kommunen firades idag Fritidshemmens dag.

Årets tema var ”djur” och det kan ingen som besökte Karinslundsskolan i Strängnäs missat. Bland de utklädda barnen fanns det katter, tigrar, fjärilar och kaniner. Dagen firades inte bara med ansiktsmålning. På dagsplaneringen var också grillning, lekar, aktiviteter och dans.

Vid grillen stod Fredrik Dahlgren, fritidshemsassistent på Karinslundsskolan.

– Fritidshemmens dag är ett perfekt sätt att uppmärksamma allt det viktiga arbete som fritidshemmen gör. Alla barn har inte tillgång till att röra sig på detta sätt hemma. En bonus är att all lek här för barnen oftast leder till lärdomar. Man leker för att lära helt enkelt, säger Fredrik

Fredrik har jobbat med barn sedan 1989 och tycker själv att han har den perfekta arbetsrollen. På Karinslundsskolan har han varit sedan 2006.

Barnen vimlar runt Fredrik och ber om korvar från grillen, ställer frågor och passar honom fotbollar. Allt medan han balanserar korvbröd i ena handen och plockar upp grillkorvar med den andra.

– Fritids börjar bli mer och mer populärt och det är en kul utveckling att se. Jag har världens bästa jobb ­­- det är en otroligt tacksam yrkesroll att vara fritidsledare, menar Fredrik.

Vad är Fritidshemmens dag?

Fritidshemmens dag instiftades 1986 av Sveriges Fritidspedagogers Förening och har firats sedan 1987. Dagen är ett årligt arrangemang som lyfter fram fritidshemmens och fritidspedagogernas viktiga roll i barnens utveckling. Pedagogiken i fritidshemmet kan bidra till att skolan klarar sitt uppdrag och att eleverna når sina kunskapsmål.

Sedan några år tillbaka finns en läroplan för fritidshem. Denna går att se på Skolverkets webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 maj 2023