• Startsida
  • / Nyheter
  • / FN:s stafettpinne för de globala målen ska bidra till hållbara beslut

FN:s stafettpinne för de globala målen ska bidra till hållbara beslut

I maj fick Strängnäs kommun ett FN-uppdrag att jobba vidare med Agenda 2030 och de globala hållbarhetsmålen på ett sätt som ska genomsyra hela kommunen. I tisdags var det dags att starta överlämningen till kommunens olika verksamheter.

Samhällbyggnadskontoret tar emot stafettpinnen för de globala målen

Magnus Stuart (M), miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande tog emot en symbolisk stafettpinne från FN-förbundets representant i samband med en utbildning i maj.  På kommunstyrelsens, KS, möte den 18 juni blev Marie Jonsson som chef och ansvarig för samhällsbyggnadskontoret först ut att ta emot stafettpinnen.

- Tack så mycket för uppdraget, sa Marie Jonsson, samhällsbyggnadschef. Vi har en tanke att tydliggöra Agenda 2030 i alla våra underlag till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden. Det ska märkas i våra presentationer och genomgångar, och synas mer och bättre i våra tjänsteutlåtanden till nämnden.

På kommunstyrelsens möte i september ska Marie Jonsson och samhällsbyggnadskontoret berätta vad och hur de har jobbat med sitt uppdrag och lämna stafettpinnen vidare. Vilken enhet eller vilket kontor det blir officiellt då.

Hur kommunen jobbar med stafetten

Kommunens förvaltningsledningsgrupp, där alla verksamhetschefer finns med, har som uppgift att nominera verksamheter inom hela organisationen.
- Alla delar av vår organisation är lika viktiga i vårt hållbarhetsarbete, säger kommundirektören Lars Ekström på kommunens intranät. Oavsett om du just nu har fått stafettpinnen eller inte gäller det att tänka till eftersom den ska komma till just din arbetsplats också så småningom. Agenda 2030 ska genomsyra alla verksamheter.

Stafettpinnen lämnas och tas emot av verksamheterna på kommunstyrelsens möten eftersom det är den delen av den politiska ledningen som har i uppdrag att leda och samordna allt arbete inom kommunen.

Tillsammans gör vi skillnad

- Att få ta emot stafettpinnen är viktigt och betydande. Strängnäs kommun ska göra skillnad både internt och externt för medborgarnas, kommunens och till och med planetens bästa. Genom att låta den vandra mellan våra olika verksamheter små som stora kan vi göra skillnad, säger Magnus Stuart (M), miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 20 juni 2019