Sevärdheter i Åkers styckebruk

Åkers styckebruk är en av landets äldsta bruksorter och här finner man en genuin bruksmiljö med bland annat hytta från 1795, herrgård med park och flera olika välbevarade byggnader.

Runt Åkers styckebruk finns Åkers Bergslag med en storslagen och sjörik vildmarksnatur för ädelfiske, kanoting, bad, vandring på exempelvis Sörmlandsleden och långfärdsskridsko. Här finns stenålderslämningar som är 7000 år gamla.

Bruksmuseum

Åkers bruksmuseum

Museet visar historien om ett av Sveriges äldsta företag, Åkers styckebruk. Företaget grundades 1580 och här har tillverkats järnkanoner, järnspisar, jordbruksredskap med mera. Öppet sommartid, grupper kan boka även övrig tid på året.
Hemsida: akershembygd.se

Privilegiebrev Drottning Kristina

Åkers bruksarkiv

Här finns styckebrukets gamla arkiv med handlingar från tidigt 1600-tal. Här finns även det Wahrendorffska arkivet från handelshuset "Wahrendorff et Co" i Stockholm . Släkten Wahrendorff ägde under lång tid Åkers styckebruk.
Hemsida: akershembygd.se

Engelska parken

Engelska parken

Engelska parken i Åkers styckebruk började anläggas på 1780- talet. Parken är tillgänglig för allmänheten förutom området närmast Herrgården som är privatägd.

Kalkbro

Kalkbro

Naturreservat och ett kalkbrott som fungerade från medeltid och fram till 1940-tal. Kalkbrottet är känt från en scen i filmen Ronja Rövardotter. Stigen in till kalkbrottet är tillgänglighetsanpassat. Här finns även en naturstig (cirka 900 meter) och grillplats.
Hemsida: lansstyrelsen.se/sodermanland

Åkers bergslag

Åkers bergslag

På gränsen mellan Mariefred, Åkers styckebruk och Gnesta breder ett av Sörmlands mest storslagna naturområdet ut sig. Här finns även många sevärdheter som belyser järnhanteringens historia. I området finns "Röda skyltar" från Sörmlands museum som berättar områdets historia.
Hemsida: sormlandsmuseum.se

Gruvmuseet Skottvång

Skottvångs gruva

Skottvångs gruva är känd sedan 1500-talet och fungerade ända fram till 1920. Idag finns är en välbevarad gruvmiljö med flera byggnader. Här finns ett gruvmuseum, en aktiv gruvförening som visar området sommartid och en restaurang med musikscen och konserter året runt.
Hemsida: osgf.se (gruvföreningen)
Hemsida: skottvangsgrufva.com (restaurang och musik)

Här finns mer att se & göra! Upptäck även sevärdheter i våra andra kommundelar, Mariefred, Stallarholmen och Strängnäs.
vår sida Se och göra hittar du fler tips på besöksmål och aktiviteter.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 februari 2024