Tips på utomhusaktiviteter

Vandra på Sörmlandsleden, upptäck nya lekplatser, eller gå på promenad och njut av naturen eller stadsmiljö. Här hittar du förslag på roliga aktiviteter utomhus.

Fikapaus på Sörmlandsleden

Vandra på Sörmlandsleden

I Åkers bergslag passerar Sörmlandsleden och vid Skottvångs gruva finns två rundslingor på 4 km respektive 9 km att vandra. I Åkers bergslag finns även Stånggångsleden som är cirka 5 km och Marviksleden som är cirka 6 km.

Läs mer och ladda ned beskrivningar

Storyspot Strängnäs

Gör en stadsvandring på egen hand, lyssna på lokala historier eller utmana dig själv på en GPS quiz

Ladda ned appen Storyspot där du kan ta del av olika berättelser om händelser och personer i Strängnäs och Mariefred. Appen hämtar du gratis i App store eller Google Play.

Ladda ned karta "En stadsvandring på egen hand" och gå runt på egen hand i Mariefred eller Strängnäs, lär dig om staden och husens historia.

Följ och läs på de röda skyltarna "Historien i Sörmland" som finns i Strängnäs, Åkers styckebruk och Åkers bergslag.

Utmana dig själv, vänner eller familjen med att gå en GPS-quiz i Strängnäs, Mariefred eller Åkers styckebruk!
Läs mer om de olika stadsvandringarna och GPS Quiz här

Cyklister munkhagsgatan

Gör en cykeltur

I vår cykelkarta så hittar du förslag på olika cykelleder både för vanlig cykel och för mountain bike. Till exempel med utgångspunkt från Stallarholmen finns fyra cykelleder på vardera mellan 20-30 kilometer. Två av lederna går på fastlandssidan och två av lederna tar dig ut på vackra Selaön.

Läs mer och ladda hem cykelkartan

Vandra med barnvagn

Vandra på Pilgrimsleden

Leden startar vid S:t Eskils källa och slingrar sig i tre olika etapper på Fogdön. Det finns även en anslutande etapp som utgår från Strängnäs domkyrka. 

Läs mer om vandringsleder och ladda ner kartor

Kalkbro

Besök Kalkbro och Ronja klyftan

I Åkers bergslag ligger Kalkbro som är ett naturreservat. Kalkbrottet var i bruk från medeltiden och fram till 1940-talet. Här spelades en scen i Ronja rövardotter in. Länsstyrelsen har iordningställt med grusade gångar in till kalkbrottet, grillplats och naturstig med utsiktsplats över Dammsjön.

Läs mer på Länsstyrelsens hemsida

Aktvitetsrunda

Gå Aktivitetsrundan i Strängnäs

Aktivitetsrundan är en slinga som med enkla övningar och utmaningar lockar till rörelse för både barn och vuxna.Aktivitetsrundan ligger vid anslutningsvägen till Stadsskogens motionsspår, vid cykelvägen som går förbi Finningeskolan i Strängnäs.

Rundan består av tolv skyltar med olika rörelseutmaningar för barn och vuxna. Skyltarna ska stimulera till rörelse tillsammans. Slingan sträcker sig cirka 1 km.
Läs mer om Aktivitetsrundan här

Kungstornet Strängnäs

Promenera på Långberget i Strängnäs och kliv upp i Kungstornet

Långberget var enligt uppgift den första delen av Strängnäs som stack upp ur havet för cirka 4 500 år sedan. Står man på Kungstornets tredje etage är man 61,5 meter över havet och har en milsvid utsikt. Själva tornet är 11 meter högt.

Hjorthagen

Ta en promenad i Hjorthagen Mariefred

Hjorthagen har ända sedan 1600-talet varit mark som betats och tillhört Gripsholms kungsladugård. Här finns en promenadslinga som tar dig runt hela Hjorthagen. Chansen är stor att du får se hjortarna på nära håll.
Från Gripsholms slotts parkeringsplats går du upp och förbi Gripsholmsskolans byggnader för att komma till grinden.

Läs mer om Hjorthagen

PAX karta

Gå en PAX vandring i Mariefred

Gå en PAX-vandring på egen hand i Mariefred. Ljudvandring laddar du ned via appen PAX (Hi-story Sweden) i App store eller Playbutiken . Du kan också ladda ner en karta.

Läs mer på sidan PAX-vandring och ladda hem en karta

Discgolf

Utmana varandra på Discgolf (frisbeegolf)

Discgolf, också kallat frisbeegolf, är en sport som spelas med en disc. Spelet är byggt på samma grund som golf eller minigolf fast du använder en disc istället. Banor för Discgolf finns vid Fårhushagen i Strängnäs som är en juniorbana med 5 hål samt vid Hammarens idrottsplats i Mariefred där banan är en 9 hålsbana.
Läs mer om Discgolf banorna här

Barn tittar på Barnkartan

Upptäck nya platser med hjälp av barnkartan

I barnkartan hittar barnens egna tips på platser att leka på.
Barnkartan hittar du här

Ännu fler tips hittar du på våra sidor över Natur och Äventyr

Skriv ut
Senast uppdaterad: 14 september 2021