Höstlov runt Mälaren

I våra 4 Mälarstäder finns ett stort utbud av aktiviteter och upplevelser inom räckhåll för den som har höstlov. Välkommen till Strängnäs-Mariefred och våra grannstäder Enköping, Eskilstuna och Västerås!

Barn i valv Gripsholms slott

Läslovsdagar på Gripsholms slott, Mariefred

Se den spännande Vasaborgen! Fängelsehålor, rustkammare, kanoner och ett uppstoppat lejon. Hundratals porträtt som följer dig med blicken i de vindlande gångarna. På egen hand kan du gå på ”Modesafari med Lejonet Leo”. Program för läslovsdagarna publiceras på slottets hemsida där du också kan förboka ditt besök.

Datum: 3-6 november.
Slottet är även öppet lördagar-söndagar i oktober och november.
Gripsholms slott hemsida

Aresenalen_höstlov

Höstlov på Arsenalen

I museet kan du lösa läskiga uppdrag bland spindlar och skelett! Vågar du stanna till museets sista timme för att uppleva museet i mörkret?

Lyssna till hur Sveriges första stridsvagn smugglades till Sverige i appen Storyspot. Du kan också köpa dig en åktur i en av våra bandvagnar.
För tider, priser och biljetter se arsenalen.se

Arsenalen hemsida

Boglösa hällristning

Hällristningarna i Boglösa - I ficklampans sken, Enköping

Ladda batterierna till ficklampan, klä dig varmt och ge dig sedan ut på en resa 3000 år tillbaka i tiden, till hällristningarnas tid.
Strax utanför Enköping ligger Boglösa. Här finns ett av Upplands rikaste områden på hällristningar. Inknackade figurer i berget som i ficklampans sken blir extra tydliga. Människofigurer, djurfigurer, skepp och skålgropar sida vid sida. Det finns skyltar på svenska och engelska och särskilda besöksbryggor som gör att du kommer nära inpå ristningarna. Aktiviteten passar för hela familjen. Terrängen är bitvis kuperad.
Läs mer här om tillgängligheten vid varje plats:
Enköping Boglösa hemsida
Till Boglösa kommer du med busslinje 223
Tidtabell

pepparrotsbadet Enköping

Foto: Per Groth

Baduppleveler för hela familjen på Pepparrotsbadet, Enköping

Bada i laguner, simma i forsen, ta det lugnt under palmerna eller luta dig tillbaka i bubbelpoolen. Mer adrenalin finns i den blinkande rutschbanan på 116 meter. För de allra yngsta barnen finns ett vikingaland fullt med överraskningar och upplevelser. Så klart finns också motionssim och hopptorn. Mellan baden finns både mat och fika i restaurangen. Söker du avslappning? Besök relaxavdelningen, ta något gott att äta och njut av bastu, bubbelpool och ett uppiggande kallbad.
Pepparotsbadet hemsida

Vill du stanna en natt eller två? På Enköpings besökskarta hittar du boenden.

Halloween Parken zoo 2022

Mysrysligt höstlov på Parken Zoo, Eskilstuna

Under höstlovet förvandlas Parken Zoo till en mötesplats för det okända, spökliga och småkusliga. Höstkylan smyger sig på och dagarna blir lite mörkare. då passar Parken Zoo på att tända upp och göra det riktigt ”mysrysligt” i parken. Upplev en mysryslig halloweenstämning med pumpor, fågelskrämmor och höstaktiva djur. Grilla korv och marshmallows över öppna eldar, och insup den trollska och spännande atmosfären.
Parken Zoo höstlov hemsida

Flicka i traktor Munktellstaden

Kultur i Munktellstaden för höstlovsfirare, Eskilstuna

Besök Munktellstaden i Eskilstuna. Här kan hela familjen utforska flera museer, spännande utställningar och kluriga utmaningar på ett lekfullt sätt i historiska miljöer. Provkör dumper med VR, provsitt traktorer, skapa konst i konstverkstan, häng med på guidningar och lär dig hur du ska bete dig om du möter ett troll. Lyxa till det med en övernattning på stadens hotell som erbjuder flera olika hotellpaket.

Eskilstuna stadsmuseum hemsida
Eskilstuna konstmuseum hemsida
Rademachersmedjorna hemsida
Munktellmuseet hemsida
Hotellpaket Eskilstuna hemsida

gul tunnel, man med VR glasögon

Känn badadrenalinet på Kokpunkten actionbad, Västerås

Älskar dina barn att bada? Kom till Västerås och besök Kokpunkten actionbad. Här flödar badrenalinet från första stund. Snorkla med hajar i VR eller tävla sida vid sida i Double racer. Kokpunkten är först i norra Europa med VR-ride som kombinerar traditionella häftiga vattenrutschbanor med ny VR-teknik för att skapa en helt ny modern upplevelse. I samma byggnad hittar du även The Steam Hotel.

Kokpunkten hemsida

Höghöjdsbana Västerås

Foto: Jonas Bilberg

Höstlov uppe bland trädkronorna, Västerås

Sugen på spänning och adrenalin? Aktivt Uteliv Björnögården har aktiviteten som ger pirr i magen för hela familjen. Här finns två höghöjdsbanor och en ny linbana som är en del av höghöjdsbanan. Ni får självklart hjälp av duktiga instruktörer så inga ursäkter… du vågar mer än du tror! Här finns även motionsspår, mountainbikespår samt cyklar att hyra om du önskar hålla dig på marken. Efter all aktivitet är tipset ett besök på Wåffelbaren som erbjuder magiskt goda och instagramvänliga våfflor. Allt samlat på en och samma plats.
Aktivt uteliv Björnögården hemsida
Wåffelbaren Facebooksida

Ett tips! Bo kvar en natt i Västerås

Artikeln är ett samarbete tillsamman med 4 Mälarstäder där kommunerna Enköping, Eskilstuna, Strängnäs och Västerås ingår.

 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 3 oktober 2022