En dagstur med Vasa tema

Bild som representerar en av fyra kommundelar med märkning (sigill / logotyp) för 500-årsresan

Här ger vi förslag på ett upplägg för en dagstur på temat Vasa i vår kommun. Eller varför inte stanna en natt och hinna uppleva hela vår kommun?

Se detta som ett förslag att utgå ifrån, ändra, lägg till och dra ifrån så att upplägget passar just din grupp. Vi hjälper er gärna med att lägga upp dagen och ge förslag på tidsschema. Bokar gör ni själva hos respektive besöksmål/företag.

Resa i Strängnäs med Vasatema

Strängnäs en småstadsidyll vid Mälaren.
Här tronar domkyrkan och väderkvarnen högt över staden, bland vackra hus och gränder med kullersten. Allt med strålande sjöutsikt. Det var här vid Roggeborgen/Strängnäs domkyrka som Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523. De äldre kvarteren ligger runt domkyrkan, kvarnen och Grassagården.

Förmiddag:

  • Förmiddags kaffe på Grassagården som är en borgargård med anor från 1600-talet och som ligger kvar på sin ursprungliga plats.
  • Vasavandring med guide från Strängnäs guideförening inklusive ett besök i Strängnäs domkyrka.

Lunch

Beroende på hur ni väljer att lägga upp ert besök här så kan lunch intas i Strängnäs eller någon av de andra kommundelarna.
Se vår sida med tips på restauranger och caféer för grupper.

Eftermiddag:

Välj att fortsätta dagen i Åkers styckebruk, Mariefred eller Stallarholmen/Selaön.

Åkers styckebruk och Krutbruket

Bruksorten med vildmarken runt hörnet.
1552 gav Gustav Vasa Anders Krutmakare iuppdrag att anlägga ett krutbruk här och styckebruket med kanontillverkning grundades av Karl IX:e.
I en byggnad från 1700-talet finns Åkers Bruks- och hembygdsmuseum som berättar om brukens och bygdens historia. Den gamla masugnen mittemot herrgården rymmer idag flera äldre arkiv.

  • Guide från Åkers hembygdsförening möter upp bussen vid krutbruket och berättar dess historia.
  • Bruksområdet och Bruksmuseum, guidad visning.
  • Avsluta med bussrundtur i Åkers bergslag och eftermiddagskaffe vid Skottvångs gruva.

Mariefred och Gripsholms slott

Historiens vingslag präglar småstadsidyllen Mariefred.
Det är framförallt två faktorer som gjort att Mariefred uppstått just här, slottet Gripsholm och klostret Pax Mariae. Av klostret finns numera inga lämningar kvar ovan jord medan slottet i desto högre grad dominerar sin omgivning. Vasaborgen behöver kanske inte någon närmare presentation,
ett av de tio kungliga slotten, med välbevarade interiörer och svenska statens porträttsamling.

  • Gripsholms slott, guidad visning "Vasaborgen". Visningen tar er med i spåren efter Gustav Vasa och hans son Karl, till fästningen och kungaboningen Gripsholm.
  • Mariefred, fri tid att upptäcka stadskärnan.
  • Eftermiddagskaffe i Mariefred alternativt Taxinge slottscafé.

Om ni väljer att åka vidare till Taxinge slottscafé passerar ni Drottningkällan som sägs vara den plats där Katarina Jagellonika hämtade vatten då Johan III:e med familj satt fängslade på Gripsholm.

Stallarholmen och Selaön

Stallarholmen bjuder på en fin mix av upplevelser. Här finns Mälsåkers slott
som är ett av Sveriges vackraste barockslott exeriört och som har en spännande historia från stormaktstid på 1600- talet via släkter såsom von Fersen och Nobel/Sjögren till norskt hemlighetsmakeri under 2:a världskriget.

  • Mälsåkers slott, guidad visning
  • Eftermiddagskaffe vid Bageri Speceri i Gula Industrihuset Stallarholmen.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 november 2022