Program för nationaldagen 2023

Gripsholms slott med sigill för 500-årsresan

Nationaldagen år 2023 blir det extra av allt! Här ser du den övergripande planen för nästa års nationaldagsfirande.

Här kan du ta del av nationaldagsfirandet under 2023. Dagarna före den 6 juni blir också händelserika. Den årliga Kulturdagen blir under 2023 en del av en kulturhelg där nationaldagen är en del av programmet. Vi arbetar fortfarande med detaljerna i programmet. Här ser du vad som kommer att hända i stora drag:

Program för 6 juni 2023

Fanfar från domkyrkans torn

Dagen startar med att blåsare från Kulturskolans Brassensemble spelar från domkyrkans torn vilket hörs över hela staden.

Högtidssammankomst i domkyrkan

Njut bland annat av nyskriven högtidsmusik av lokal kompositör. Dick Harrisson, professor i historia vid Lunds universitet, är på besök i staden och framför i domkyrkan en kortare historisk återblick. Senare under dagen håller han även i ett längre föredrag vid domkyrkan, med fritt inträde för alla.

Kungaparet kommer till Strängnäs

Kung Carl XVI Gustaf kommer att medverka vid firandet av nationaldagen i Västerviken i Strängnäs.

Nationaldagsfirande vid Västerviken

Vi samlas vid Västerviken för det traditionsenliga nationaldagsfirande, men detta år med extra allt. En fanborg går från domkyrkan till Västerviken, ledd av föreningen Dalkarlsvägen som vandrat till oss hela vägen från Brunnbäck.

Vi hissar flaggan tillsammans och sjunger nationalsången. Kulturskolan har bjudit in en hemlig gäst och de bjuder på en stor konsert. Det blir tal, framträdanden och gemensam sång.

Börja träna på Kungssången redan nu genom att lyssna på en version på Youtube.

Hemmavasan Strängnäs i samarbete med Vasaloppet

Anmäl dig till Hemmavasan Strängnäs! Loppen startar vid Visholmen. Ta chansen att vara med om någonting historiskt och springa genom den klassiska målportalen från Mora. Detta är första gången som portalen används på annan plats.

Vasaspelen har premiär

Under kvällen kan du njuta av Vasaspelens pjäs Fru Marianne och herr Vasa, med helt nyskriven musik. Spelplatsen ligger där allting började, utanför domkyrkan.


Med reservation för ändringar.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 september 2022