Bakverkstävling

Bakverk och kaffekopp

Ett lokalt och unikt bakverk, som tar sats i 500-årsresan, och blir ett nytt gastronomiskt landmärke för fikaidyllen Strängnäs kommun. Måltidsdesignern Maria Printz har fått i uppdrag att arrangera en tävling i bakverk under våren 2023.

Bakverksfinalen ägde rum i Ugglans park i Strängnäs den 6 maj 2023.

Strängnäs nya bakverk heter Tynnelsöruta

Oskar Nyström på Hornuddens trädgård vann 500-årsresans bakverkstävling med sitt bakverk Tynnelsöruta!

Motiveringen lyder:

Rustik bakelse med modern tvist. Tydlig anknytning till den sörmländska myllan. Publika smaker då som nu. Ett bakverk som passar bra för stora, små och kungliga fester.

Här är alla finalisterna

  • Emilia Lenmark – Annas Hembageri och Vackstanäsgymnasiet
  • Gustav Öhman – Skalla bord
  • Linnea Landin – Callanderska Gården Schweizeri, Gripsholms värdshus
  • Nicolas Laugerat – Det fantastiska bageriet, Strängnäs kommuns måltidsservice
  • Oskar Nyström – Hornuddens trädgård
  • Patrik Arneke – Gårdshuset Selaön
  • Rebecca Lindqvist, Emmeli Asp, Fatima Lathyrus – Fröken Maräng
  • Sebastian Örnvall – Emma Grön

Viktiga datum

  • 15 februari – Kick off i Scenrummet på kulturhuset Multeum i Strängnäs
  • 3 april – Sista datum för att skicka in ditt bidrag
  • 6 maj – Vinnaren utses i Ugglans park, Strängnäs. Konferencier är Johan Ejeborg.

Jury

  • Elisabeth Johansson – konditor, kokboksförfattare och matstylist känd från tv
  • Johan Sörberg – bagare, konditormästare och kokboksförfattare känd från tv
  • Linnea Andrae – pâtisserie och konditori Linnea i Tyresö, vinnare av Hela Sverige bakar junior och finalist i Årets konditor 2022
  • Camilla Cavazza – key account manager på Lantmännen Cerealia, med flera års erfarenhet och expertis inom restaurangbranschen som krögare, kock och sommelier.
  • Eva Burman – chefredaktör på Strengnäs tidning

Kriterier för bedömning

  • Smak och textur
  • Story
  • Estetik
  • Miljöpåverkan
  • Marknadspotential

Hjälpsamma frågor och svar

Här är några frågor som har kommit upp när vi har jobbat med projektet. Vi hoppas att de är hjälpsamma och peppar dig att vilja vara med i tävlingen.

Tävlingen riktar sig till lokala professionella bagare, konditorer och matlagare. Du kan också studera till konditor eller bagare. I januari skickades det ut en inbjudan till 30 aktörer.

Om du inte har fått en inbjudan är du välkommen att höra av dig till projektledaren Maria Printz via e-post.

Kompositionen, eller skapelsen, ska vara ny. Samtidigt kan ingredienserna vara välkända i ett annat sammanhang.

Alla som har anmält sig till tävlingen och är med på kick-offen den 15 februari kan ta del av en inspirerande mathistorisk föreläsning. Du får då en unik möjlighet att hitta inspiration i vår historia till ett bakverk som passar vår nutid.

Bakverket tas fram som en del utav 500-årsresan, med anledning av att det är 500 år sedan Gustav Vasa kröntes till kung i just Strängnäs. 500-årsresan handlar om att känna till sin historia samtidigt som vi lever i vår nutid och tar oss in i framtiden på denna vår plats.

Tid och plats: 15 februari klockan 9-10.30, Multeum i Strängnäs

Nej, absolut inte! Den 15 februari startar vi processen tillsammans och det gör vi med den inspirerande föreläsningen. Dessutom blir du coachad i hur du skapar recept och tävlar i bakning av tävlingsdomarna Johan Sörberg och Elisabeth Johansson, som båda är mycket erfarna av bakningstävlingar.

Senast 3 april ska du skicka in din bild och ditt recept till tävlingsledningen.

På finaldagen den 6 maj blir det provsmakning och vinnaren utses.

Du ska använda spårbara råvaror utan tillsatser eller färdiga mixer. Det är också bra att komma ihåg att miljöpåverkan är ett av kriterierna som juryn tittar på. Ju mindre miljöpåverkan desto bättre helt enkelt.

Lokal koppling är ett annat exempel på kriterierna i tävlingen.

När du anmäler dig till tävlingen får du ta del av alla kriterierna för bedömning och vilka tävlingsregler som gäller.

Du avgör själv om du vill undvika vissa råvaror, men det är inget krav.

När det vinnande bidraget är klart så ska receptet spridas så att det kan bakas och säljas av den som önskar.

Bakverket har inget namn än och det är ett medvetet val. Vi tror att den som skapar också föreslår namnet på bakverket. Man skall inte underskatta ett säljande namn.

En prispeng på 10 000 kronor och en beställning

Vinnaren får 10 000 kronor i prispengar samt möjlighet att leverera bakverket, självklart mot betalning, till en lunch den 6 juni som Biskopen står värd för där kungaparet deltar.

Utbildning på Bake Academy, Lantmännen Nordmills

Vinnaren får också en tvådagars utbildning för en person som innehåller både teori och praktik om mjöl och dess egenskaper i Bake Academy, Lantmännen Nordmills. Resa och hotell ingår.

Det är Lantmännen Cerealia som står bakom priset.

Valfri kortutbildning på Restaurangakademien

Menigo bjuder dessutom vinnaren på en valfri kortutbildning på Restaurangakademien i Stockholm.

Dessutom är Strengnäs tidning med i projektet som en samarbetspartner och de kommer självklart att följa processen och deltagarna längs vägen.

Varför har vi en bakverkstävling?

Målet är att ta fram ett lokalt och unikt bakverk som skapar ett nytt gastronomiskt landmärke för fikaidyllen Strängnäs kommun. I framtiden ska vinnarverket vara lika självklart som till exempel spettekakan i Skåne eller kavringen i Mellby.

I år är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till kung vid riksmötet i Strängnäs den 6 juni 1523. Detta uppmärksammar Strängnäs kommun genom olika evenemang under hela året. Vi kallar det 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid. Därför vill vi passa på att stärka Strängnäs kommun som en självklar fikaidyll i Sverige.

Strängnäs kommun anlitade Maria Printz som projektledare. Hon har kompetensen och lokalkännedomen som krävs för uppdraget.

Kontaktpersoner

Om tävlingen

Maria Printz, projektledare för bakverkstävlingen och måltidsdesigner

Om 500-årsresan

Johanna Nyberg, projektledare för 500-årsresan

Om samarbeten och sponsring

Thomas Öqvist, projektstöd och destinationskoordinator

Emma Hjelm, näringslivschef

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 maj 2023