Feriepraktik 2022

Glada ungdomar som gör tummen upp

Feriepraktik – för dig som är nyfiken på arbetslivet

Genom våra feriepraktikplatser, för dig mellan 16 och 18 år, hoppas vi att du får en inblick i arbetslivet. En feriepraktik kanske hjälper dig när du ska välja yrke i framtiden. Som arbetsgivare vill vi visa vår breda verksamhet. Kanske väljer du att så småningom arbeta inom den kommunala verksamheten?

Till dig som sökt feriepraktik till sommaren 2022

Ansökan till årets feriepraktik har stängt. Du som sökt feriepraktik kommer att få besked den 15 april om du tilldelats en plats eller ej.

Tänk på att du som har tilldelats en feriepraktikplats och vill behålla din plats måste tacka JA senast den 24 april. Du kommer bli påmind via e-post och sms.

Du som inte har blivit erbjuden en feriepraktiksplats står som reserv. Om du skulle bli erbjuden en reservplats meddelar vi dig via e-post.

Frågor?

Om du inte hittar svaret på din fråga i de listade vanliga frågor och svar nedan kan du skicka e-post till feriepraktik@strangnas.se

Frågor om ansökan:

Alla som under 2022 fyller 16, 17 eller 18 år och är folkbokförda i Strängnäs kommun.

Du kan söka feriepraktik inom flera av kommunens verksamheter. Platser finns inom, måltid, fastighetsskötsel/trädgård/vaktmästeri/lokalvård, administration, entreprenörskap, turism, kultur, samhällsbyggnad, service, vård och omsorg.

Feriepraktiken är två eller tre veckor lång beroende på vilken period du välder.

Period 1: vecka 25-27 (20 juni-8 juli) – 3 veckor

Period 2: vecka 28-29 (11 juli – 22 juli) – 2 veckor

Period 3: vecka 30-32 (25 juli – 12 augusti) – 3 veckor

Du arbetar vanligtvis sex timmar per dag med uppehåll för obetald lunch.

Du får maximalt arbeta 90 timmar inom feriepraktiken. Du som väljer period 2 kommer att arbeta 60 timmar.

Frågor om erbjudandet:

När får jag veta om jag har fått feriepraktik?

Du som sökt feriepraktik kommer att få svar den 15 april med information om du tilldelats en plats eller ej. Du som tilldelas en plats och vill behålla platsen måste tacka JA senast den 24 april. Om vi inte får ett svar kommer platsen gå till en annan sökande. Du som inte har blivit erbjuden en feriepraktiksplats har fått ett e-postmeddelande om att du står som reserv. Om du skulle bli erbjuden en reservplats notifierar vi dig via e-post.

Frågor besvaras via feriepraktik@strangnas.se.

Nej, men om du upplever att din feriepraktik av någon anledning inte fungerar som du tänkt dig så tala om det för din handledare. Ofta kan man hitta en gemensam lösning.

Tidsperioden är den du sökte om i din ansökan. Vi har ingen möjlighet att erbjuda dig en annan tidsperiod. De platser som du eller andra tackar nej till lottas ut till de som inte fått en plats.

När du blir tilldelad din feriepraktikplats framgår det på ditt erbjudande om du behöver ett registerutdrag från Polisens belastningsregister.

Olika arbetsplatser inom kommunens verksamheter kräver olika typer av registerutdrag från Polisens belastningsregister när det gäller feriepraktiken. Belastningsregistret innehåller uppgifter om den som fått påföljder för brott och som är skäligen misstänkt för brott.

 

Blankett: Utdrag för arbete inom skola eller förskola

Blankett: Utdrag för arbete med bar i annan verksamhet än skola och barnomsorg

 

Beställ utdraget så snart du tilldelats din plats via polisens hemsida

Frågor om lön:

16-17 år (födda 2005-2006): 79 kr i timmen.

18 år (födda 2004): 87 kr i timmen.

Praktikersättningen inkluderar semesterersättning.

Praktikersättningen betalas ut via Sparbanken Rekarne. För att få ersättningen insatt på ditt bankkonto måste du fylla i ”Meddela bankkonto” (i länken nedan) och lämna till Sparbanken Rekarne i Strängnäs. Denna blankett fyller du i på din kontraktsskrivning. Du behöver anmäla ditt konto till Sparbaken Rekarne oavsett vilken bank du har.

Ersättningen betalas ut månaden efter du arbetet efter inlämnad tjänstgöringsrapport. Den ska vara ifylld och underskriven av dig och sedan inlämnad till din handledare på arbetsplatsen. Utbetalningsdagar i kommunen under perioderna är:

  • 25 juli
  • 25 augusti
  • 23 september

Har du frågor kring utbetalning, kontakta i första hand din handledare på arbetsplatsen.

Bankuppgifter (blankett) , 282 kB.

På Skatteverkets hemsida får du information om du behöver betala skatt för din lön. Läs här

Måste jag betala skatt?

Om du ska betala skatt eller inte beror på vilka andra inkomster du har under året.

Tjänar du mindre än 20 431 kr under år 2022 behöver du inte betala skatt.

För att skatt inte ska dras från din lön måste blanketten ” Intyg för utbetalning av lön utan skatteavdrag (SKV 434) | Skatteverket ” fyllas i och lämnas i samband med att du skriver under ditt anställningsavtal.

Om arbetsplatsen:

Feriepraktik är en handledd praktik där man inte ersätter ordinarie personal utan istället är en extra resurs i verksamheten. Du förväntas vara närvarande, följa instruktioner och utifrån din förmåga prova olika arbetsuppgifter.

Vänd dig till din handledare som så snart som möjligt kontaktar feriepraktiksamordningen. Det gäller även om du skadar dig på väg till eller från praktiken. Du är försäkrad genom kommunen. Om du skadar dig ska du även vända dig till sjukvården.

Vid sjukdom måste du meddela din handledare. Rutinen och vem du ska kontakta får du veta av arbetsplatsen.

Du har ingen semester eller lediga dagar att plocka ut. Ledighet för enskilda angelägenheter kan godkännas. Prata med din handledare på arbetsplatsen. Du kommer inte att få någon lön för dagar med frånvaro.

Nej, vi står inte för resekostnader till och från arbetsplatsen.

Kontakt

Skriv ut
Senast uppdaterad: 9 maj 2022