Strängnäs etableringsområde Gorsingeberget

kartbild över Gorsinge etableringsområde

Projektet omfattar cirka 155 hektar mark som är planerad för industri och handel. Området är strategiskt beläget vid väg 55 och E20.

Den första delen av området är klar, och där har några verksamheter och hyresgäster flyttat in.

Vad händer nu?

Just nu pågår förberedande arbete för utbyggnad av lokalgatan som ska knyta ihop området mellan Malmbyvägen och Betongvägen (vid Finja betong).

Det pågår också ett arbete med att ta fram ett planprogram för en del av området.

I juni 2025 går kommunen också in i ett avtal med Brookfield Asset Management om en del av kommunens mark i området.

Beskrivning av platsen

Området är 140 hektar stort och ligger strax utanför Strängnäs, nära Malmby och Gorsinge, på vägen mot Södertälje och Stockholm. Strängnäs kommun äger ungefär 60 hektar, medan resterande 95 hektar ägs av andra aktörer.

Vi förstår att det finns många tankar, frågor och även viss oro kring planerna för ett eventuellt AI-center i Strängnäs. Därför vill vi samla lite information här och förklara hur det ligger till – så tydligt som möjligt.

Vad har kommunen beslutat?

Det finns en detaljplan för området vid Gorsingeberget sedan tidigare (beslutad 2006, reviderad 2008). Den tillåter etableringar inom industri och handel i området, samtidigt som den reglerar till exempel miljökrav. Utöver det har kommunen en etableringsplan som visar vilka typer av verksamheter vi vill se i hela kommunen – till exempel forskning och utveckling, gröna näringar, hotell och upplevelser.

Du kan läsa mer om detta på våra webbsidor om vad som styr hur kommunens markområden får användas samt strategier för näringsliv och etableringar:

Vad händer just nu?

Strängnäs kommun har sagt ja till att på sikt sälja mark till företaget Brookfield Asset Management, som vill bygga ett AI-center. Men: för att det ska kunna bli verklighet behöver företaget först lösa tillgången till tillräcklig effekt i elnätet. Det är deras ansvar, och de har två år på sig att se om det är möjligt. Om inte, går marken tillbaka till kommunen.

Vad innebär detta för oss invånare?

Vi är fortfarande i ett tidigt skede. Inga bygglov är sökta. Ingen etablering är klar. Kommunens roll är att möjliggöra utveckling, men också att ställa krav och bevaka invånarnas intressen. Det gör vi genom tydliga avtal och en öppen process.

Vi fortsätter att uppdatera

Vi vet att många vill veta mer, så vi kommer att fylla på med information och vanliga frågor på den här sidan.

Detaljplanen styr vilken typ av användning som tillåts inom området. I detta fall tillåts verksamheter och tekniska anläggningar. Med tekniska anläggningar menas transformatorstationer för el och anläggningar för vatten, avlopp och värme.

Verksamheter som räknas upp i planhandlingen är till exempel industri, lager och viss handel.

Detaljplanen styr även hur stort och hur stor del av en fastighet som får bebyggas. I större delen av området får man bygga på 50 procent av fastighetens yta och man får bygga upp till 30 meter höga byggnader. I vissa delar av området får byggnader ha en höjd på max 12 meter.

I samband med detaljplanen gjordes bedömningar utifrån lämplighet med Miljöbalken. De verksamheter som etableras inom området bedöms individuellt och kan kräva egna utredningar, anmälningar och tillstånd utifrån vilken typ av verksamhet som ska bedrivas.

Ja, till viss del. Om kommunen äger marken kan vi välja om vi vill sälja den eller inte. När vi säljer mark brukar vi skriva in i avtalet vilken typ av verksamhet som ska etableras – så att det blir som utlovat.

Dessutom finns det en detaljplan för området. Den bestämmer vilken sorts verksamhet som får finnas där, till exempel industri, handel eller kontor.

Ett planprogram kan vara ett första steg i en detaljplanering. Programmet visar områdets avgränsning och beskriver målen och förutsättningarna för planläggningen. Ett planprogram är vägledande för hur mark och vatten i ett område kan användas. Det ger en översikt över var det kan vara lämpligt att bygga bostäder, handel, vägar, parker eller torg.

När ett planprogram för ett område är klart ligger det till grund för framtida detaljplaner. Varje delområde som programmet pekar ut kan senare få en egen detaljplan för eventuell byggnation och utveckling.

Mer information

Området utvecklas av Strängnäs kommun, Kilenkrysset AB och Panattoni med flera.

Detaljplan: Gorsinge 1:1 samt 1:20 mfl Gorsingeskogen

Nuläge detaljplan: beslutad

Tidplan och status

  • 2008 Avslutad

    Detaljplanen Gorsingeskogen ändrades

  • 2024 medborgardialog Avslutad

    Medborgardialog genom öppet hus under januari och februari. Synpunkter samlas in för det fortsatta arbetet. Dialogen ledde till en enkät med fokus på naturområden som invånarna ofta eller gärna använder. Enkäten avslutades den 13 oktober.

  • 2024 Påbörjad

    Arbete med att ta fram ett planprogram börjar.

  • 2025 höst Inte påbörjad

    Samråd för planprogrammet

  • 2026 Inte påbörjad

    Beslut om planprogram

Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 juni 2025