Ny strategi för parkering

parkeringsskiva

Vi arbetar med att skapa förutsättningar för människor och trafik att samspela på bästa sätt i framtiden. Hur det ska gå till ska sammanfattas i en parkeringsstrategi för hela kommunen.

Parkeringsstrategin beskriver på ett övergripande sätt hur kommunen ska arbeta med parkering, både i stad och tätort. Strategin ska också bidra till att nå mål i bland annat översiktsplanen, klimat- och energiplanen och trafikstrategin.

I steg två ska vi se över behovet av parkeringar och skapa fler möjligheter att kunna hantera parkering på kommunal mark. Under hösten 2025 blir det fler tillfällen att vara med och påverka framtida parkering i kommunen.

Medborgardialog inför beslut

Fram till och med den 31 januari 2025 kunde alla invånare lämna synpunkter på förslaget till parkeringsstrategi. Det fanns möjlighet att svara på en enkät och delta i fyra informations- och dialogmöten som hölls i olika delar av kommunen i början av året.

Strategins tre inriktningar:

  • Attraktiva stadskärnor och hållbara vardagsresor
  • Ändamålsenliga och jämlika parkeringsmöjligheter
  • Förbättrade möjligheter att resa med cykel

Under varje inriktning finns delstrategier som mer i detalj beskriver hur kommunen ska arbeta vidare med parkeringsfrågor. Totalt innehåller strategin tio delstrategier.

Vad händer nu?

Efter att remisstiden avslutades gick en arbetsgrupp igenom alla synpunkter och gjorde justeringar i dokumentet. Därefter godkändes strategin , 761 kB. först av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden och sedan av kommunstyrelsen. Nästa steg är att kommunfullmäktige fattar beslut. När strategin är helt beslutad kommer kommunen att fortsätta arbetet med parkeringsfrågor – till exempel genom att ta fram en parkeringsnorm och se över reglerna för parkering på kommunal mark.

Varför en parkeringsstrategi?

Strängnäs kommun växer. År 2040 väntas vi vara cirka 50 000 invånare – över 10 000 fler än idag. Med det följer fler bostäder, verksamheter och fordon. Samtidigt ska vi leva upp till både lokala och globala mål för klimat och hållbarhet, till exempel enligt Agenda 2030 och kommunens egen klimat- och energiplan , 19 MB..

För att möta framtidens behov behöver vi planera långsiktigt – inte minst för hur vi använder våra gemensamma ytor. En viktig del i det arbetet är att ta fram en strategi för hur vi löser parkeringen för både cyklar och bilar ett smart och hållbart sätt.

Vanliga frågor och svar

Det är ett dokument som styr vad kommunen ska göra relaterat till parkering, och hur olika användargrupper ska prioriteras.

Strategin beskriver hur kommunen ska arbeta med parkering för att nå sina mål om bland annat hållbarhet och levande stadskärnor. Den ska handla om parkeringar i alla former i hela kommunen – både framtida parkering för nya hus som ska byggas och de redan existerande parkeringsplatserna på kommunens mark. Strategin omfattar både cyklar och personbilar.

Till exempel behöver vi titta på:

  • Vilka behov av parkering som är viktigast att prioritera på vilken plats
  • Hur det ska finnas tillräckligt med besöksparkering vid butiker och olika verksamheter
  • Hur mycket parkering som ska byggas vid nya bostäder i olika delar av kommunen
  • Var det är viktigt att kommunen erbjuder parkering, och var det är mindre viktigt
  • Särskilda förutsättningar för parkering i de olika tätorterna i kommunen
  • Hur kommunen kan göra det enklare att cykla genom att bygga mer cykelparkering

Detta ska synkas med ett säkert flöde av trafik och människor i alla olika sammanhang och särskilda händelser.

Det är alltid en balansgång när det kommer till att reglera parkeringar för bilar och andra motorfordon i centrum. Vi vill ha ett levande centrum där folk vill vara samtidigt som vi måste tänka hållbart utifrån klimat, säkerhet och trivsel.

I arbetet kommer vi att titta på olika verktyg. Det kan till exempel vara tidsbegränsad parkering, avgifter eller en kombination beroende på geografi eller andra faktorer. Allt måste vägas samman innan det blir ett beslut.

Beslut om eventuella parkeringsavgifter kommer inte att ingå i strategin utan kommer i nästa fas.

Strategin kommer självklart också att handla om vad som gäller för cyklar. Det kan till exempel handla om riktlinjer för hur vi ska hantera cykelparkeringar för att det ska bli lättare att välja att cykla. Den ska också ta hänsyn till att det idag har blivit vanligare med fler varianter av cyklar, som till exempel lådcyklar.

Under hösten 2024 fanns det möjlighet att svara enkät om till exempel vad som är viktigt för att hålla ett centrum levande och trivsamt, vad du inte tycker är trivsamt eller hur du brukar ta dig till eller från centrum. Enkäten som blir underlag för parkeringsstrategin stängde den 31 januari 2025.

Mer information

Arbetet med att ta fram ett förslag på strategi ligger hos kommunens förvaltning.

Projektägare: Kommunens samhällbyggnadskontor samt teknik- och servicekontor

Relaterade planer och dokument: Översiktplan 2040, trafikplan

Tidplan och status

  • Sommaren 2024 Avslutad

    Arbetet med att fram en parkeringsstrategi börjar.

  • Hösten 2024 Avslutad

    Dialog med kommunala verksamheter, centrumföreningar och allmänhet under hösten. Under årsskiftet och fram till den 31 januari 2025 är strategin ute på samråd.

  • Våren 2025 Påbörjad

    Beslut om parkeringsstrategi i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden i mars, i kommunstyrelsen 14 maj och kommunfullmäktige i slutet av maj.

  • Hösten 2025 Inte påbörjad

    Arbetet med att ta fram kompletterande dokument, som till exempel om olika varianter av reglering på kommunal mark, börjar. Under hösten bjuder vi in till medborgardialog i olika former.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 maj 2025