Nedskräpning

Det ligger i allas intresse att vår kommun är ren och fri från skräp. Genom att minska nedskräpningen mår naturen och djuren bättre, tryggheten ökar och de pengar som kommunen lägger på att städa våra utemiljöer kan läggas på andra insatser.

 Problem med skräp

Det skräp vi lämnar efter oss orsakar problem för djurlivet. Skräp i naturen blir också så småningom skräp i vattnet. I Strängnäs kommun har vi nära till Mälaren, vilket innebär att vi har en stor möjlighet att påverka det skräp som hamnar där.

Skräp i staden är också ett problem ur ett trygghetsperspektiv. Dels för att skräp på en plats nästan alltid innebär att mer skräp lämnas på platsen, men också för att skräpiga platser gör att platsen upplevs som mer otrygg samt kan leda till grövre brott. Sedan 1 januari 2022 är nedskräpning ett brott där all typ av skräp, även tuggummin, snusprillor och cigarettfimpar, kan leda till böter.

Vad gör kommunen?

Strängnäs kommun underhåller våra papperskorgar och ser till att de töms. Vi plockar även skräp från marken under de säsonger då det finns ett ökat behov av detta. Om du upptäcker ett område som är nedskräpat där kommunens hjälp skulle behövas eller en papperskorg som behövs tömmas eller lagas kan du rapportera detta via vår sida för felanmälan.

Om det är skräpigt vid en återvinningsstation anmäler du detta till FTI via deras hemsida.

 Vad kan jag som privatperson göra?

Om du vill hjälpa till att plocka skräp kan du låna skräpplockartänger hos Fritidsbanken eller i kontaktcenter på kommunhuset. Det är gratis att låna och du kan också få med påsar att lägga skräpet i. Mindre barn kan få ett skräpplockardiplom på fritidsbanken som tack för sin insats.

Du kan även engagera dig kring skräpplockardagarna som annordnas några gånger per år.

Just nu kan du även svara på en enkät om nedskräpning. Klicka in på vår nyhet och svara här.

Skräpplockning

Strängnäs kommun är medlemmar i organisationen Håll Sverige Rent som genomför olika kampanjer för att uppmana människor att tillsammans göra en skillnad i kampen mot skräpet.

Under våren anordnas Skräpplockardagarna där extra fokus ligger på att engagera skolor och barn.

Den första lördagen i maj är det Nordiska kusträddardagen och då uppmanas alla att göra en extra insats för våra kuster, sjöar och vattendrag.

Under hösten anordnas Håll Sverige Rent-dagen som riktar sig till privatpersoner i alla åldrar såväl som företag och föreningar. Mer information om detta kommer i slutet av sommaren.

Utöver dessa dagar arbetar kommunen löpande med skräpplockning med extra insatser under de perioder då det behövs.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 26 maj 2023