Det ska finnas något för alla på funkisfestivalen
Utställningar, spinning och speed-dating är några av aktiviteterna på Funkisfestivalen 4-9 november. Festivalen är för och av dem av oss som har en funktionsnedsättning. Idén kommer från Veronica Holst Wiberg, bibliotekarie.

Veronica Holst Wiberg, hur kom du på idén om en funkisfestival?
- Jag har en relativt ny roll som bibliotekarie med fokus tillgänglighet. Jag har sett att andra städer har liknande festivaler och tänkte att det var ett bra sätt att skapa kontakter. Jag fick med mig Jannicke Fyhr, kulturproducent, som var sugen på att arrangera något liknande. Festivalen är också ett samarbete med FUB (förening för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning) och Studiefrämjandet.
Vad kommer hända under veckan?
- Olika verksamheter i kommunen bjuder in och visar upp sig för. Exempelvis kommer fritidsgårdar och kulturskolan ha öppet hus för barn och unga där eleverna får kika runt tillsammans med sina pedagoger. Daglig verksamhet i Åker har även de öppet hus. Friskis och svettis har kostnadsfritt enkelspin. Kulturkontoret erbjuder aktiviteter så det ska finns något för alla.
Vad är syftet med festivalen?
- Festivalen är ett bra tillfälle för personer med en funktionsnedsättning att själva vara aktiva och ta plats i kulturlivet. Planeringen av funkisfestivalen har öppnat upp för samarbeten mellan enheter och föreningar. Att vi tillsammans funderat på hur vi kan skapa ett kulturliv där alla kan vara delaktiga har varit väldigt lyckat.
Är det första gången Strängnäs kommun arrangerar en funkisfestival?
- Det har tidigare funnits en form av festival riktad mot den här målgruppen. Men det var länge sen. Så vi ser detta tillfälle som en testomgång. Förhoppningsvis kan konceptet återkomma.
Vad hoppas du att festivalen ska bidra till?
- Att festivalen kan bli ett startskott för en större delaktighet i kulturlivet! Personligen hoppas jag att vi visar deltagarna att vi bryr oss om vad de vill och tycker. Efter festivalen hoppas jag att vi hittar personer som vill tycka till om festivalen och även vara med och planera framtida aktiviteter som vi inom kulturkontoret kan arrangera.
Speed-dating är en av aktiviteterna under funkisfestivalen

Från vänster: Therése Fredriksson, Emma Swensson och Venla Söderman
På speed-dating får besökarna lära känna nya vänner, hitta kärleken eller bara umgås. Du får hjälp att registrera dig i datingappen DigiVi som är särskilt bra för dig som har intellektuell funktionsnedsättning.
- På speed-datingen kommer vi ge lite generella tips och vi kan dela ut frågekort att ta hjälp av om det är svårt att få igång ett samtal, säger Emma Swensson, stödpedagog.
Efter en genomgång med lite tips kommer deltagarna delas in i par som får fem minuter på sig att prata innan det blir partnerbyte. Ungefär en timme kommer speed-datingen att hålla på.
Det är såklart frivilligt att delta i speed-datingen. Du kan också bara komma dit och prata med Emma Swensson och hennes kollegor Venla Söderman och Therése Fredriksson.
Det kommer att bjudas på snacks och dryck.
Anpassad datingapp
Att träffa någon digitalt kan vara svårt då de traditionella datingapparna ibland är svåra att hantera för någon med kognitiva funktionsvariationer. De kan också upplevas otrygga och osäkra.
- DigiVi-appen är ett forum för att träffas och prata på nätet. Du kan ställa in om du vill träffa kompisar, om du vill träffa tjejer eller killar eller om du är intresserad av en kärleksrelation, berättar Emma Swensson.
Under funkisfestivalens dating-kväll kan du få hjälp att registrera dig i appen. Det är nämligen en av de särskilda säkerhetsåtgärderna.
- Genom att det behövs ombud för att registrera sig finns det inte några fejkprofiler i appen, säger Emma Swensson som tillsammans med Venla Söderman och Therése Fredriksson är ombud och kommer vara på plats under kvällen och hjälpa den som vill.