Kommunen friskvårdssatsar för att kvinnor ska må bättre!
Nu drar Strängnäs kommun igång en satsning för att kvinnor ska må bättre genom klimakteriet. Med föreläsningar och möjlighet till individuellt stöd ska kunskapen om klimakteriet och hormonell hälsa öka hos alla kommunanställda oavsett kön.
Av kommunens ungefär 2 500 anställda är 80 procent kvinnor och över hälften av dem är mellan 40 och 60 år, den ålder då kvinnor vanligtvis påverkas av hormonella förändringar. Generella undersökningar visar att 75 procent av alla kvinnor i klimakteriet upplever symtom som påverkar deras livskvalitet negativt.
– Så behöver det inte vara, det finns mycket man kan göra själv och det finns hjälp att få, säger Helene Råström, hälso- och rehabiliteringsutvecklare, en av initiativtagarna till satsningen.
Därför inleder Strängnäs kommun nu en friskvårdssatsning med föreläsningar för alla medarbetare och chefer om klimakteriet och hormonell hälsa, för att höja kunskapen och öka förståelsen om klimakteriet. Chefer behöver kunskap och verktyg för att kunna stötta medarbetare i alla faser i livet.
Genom föreläsningar och möjlighet till individuellt stöd för alla medarbetare och chefer är förhoppningen att höja kunskapen och förståelsen hur klimakteriet påverkar kvinnor och vad man kan göra för att må bra under alla faser av livet. Chefer behöver kunskap och verktyg för att kunna stötta medarbetare på bästa sätt.
– Det är viktigt att öka kunskapen kring hormonell hälsa och klimakteriet både för män och kvinnor på våra arbetsplatser. Vi behöver en förståelse för hur vi kan bidra till en mer tillåtande och stödjande miljö för kvinnor, vilket gynnar individen och i förlängningen invånarnyttan, säger Lars Ekström, kommundirektör.
Även om klimakteriet är en naturlig del av livet för alla kvinnor så är det fortfarande omgärdat av många tabun och missuppfattningar. Strängnäs kommun hoppas genom denna satsning bryta några tabun och öka kvinnors hälsa och frisknärvaro.
Under september får medarbetare och chefer möjlighet att gå på föreläsningar och de som har behov kommer också kunna boka in personlig rådgivning med specialutbildad läkare för hjälp med hormonell balans.
Vill du också lära dig mer? Se föreställningen Är det hett här?
Klimakteriet angår oss alla, kvinnor som män. I sin fartfyllda debutpjäs rätar Anna Hultin ut menopausens många frågetecken.
– Föreställningen handlar om allt som jag själv ville veta om klimakteriet, men inte fick svar på, berättar Anna Hultin.
Är det hett här? är lika delar monolog som manifest, lika mycket folkbildning som underhållning.
- Du kan se föreställningen den 15 oktober på Kulturhuset Multeum
Köp biljett här