• Startsida
  • / Nyheter
  • / Fler artister till sommarfesten i Strängnäs den 3 till 6 juni

Fler artister till sommarfesten i Strängnäs den 3 till 6 juni

Olivia Lobato och fler artister

Nu är det klart med fler artister, band, orkestrar och körer till 500-årsresans nationaldagsfirande under fyra dagar i juni. Popartisten Olivia Lobato, delar av Kungliga Hovkapellet. Strängnäs orkesterförening, Strängnäsbanden Pseudo, Rawdog och Ubre Blanca och de lokala körerna Roggekören och Lövsångarna.

Den 3 juni får Jireel sällskap av popartisten Olivia Lobato som kommer hit och delar scen med lokala banden Pseudo, Rawdog och Ubre Blanca. Den 5 juni kommer delar av Kungliga Hovkapellet hit och spelar tillsammans med Strängnäs orkesterförening. Dessutom förstärks orkestermusiken med de lokala körerna Roggekören och Lövsångarna.

Olivia Lobato

Olivia Lobatos debutlåt Syrener blev snabbt en hit med drygt 30 miljoner spelningar bara på musiktjänsten Spotify. Låten nominerades till årets låt på senaste P3 Guld.

Karriären började i Tyresö då hon genom plattformen Tiktok fick många följare genom att göra covers på kända poplåtar. 2020 slog rösten genom brett genom hennes tolkning av Visa vid vindens ängar på uppdrag av ett större telekombolag. Idag skriver Olivia Lobato egna melankoliska poplåtar på svenska. Musiken är modern pop med en svag doft av oldschool soul. I januari i år släppte hon en EP med låtar i samma stil som hitlåten Syrener. Så vad kan passa bättre än Olivia Lobato vid Mälarens strand i syrenernas tid?

Pseudo

Indiepopbandet Pseudo från Strängnäs spelar Strängnäspop och har under några år spelat flera gånger både runt Stockholm och på hemmaplan. Deras låt Brandstege på svenska är tillsammans med Olive garden och Scared of conflict på engelska givna dans- och allsångslåtar på konserterna.

Under våren ska Saga Andersen, Klara Frändberg, Julian Almhager och Otto Lorentz Pantzar in i studion igen för att spela in nya låtar. Det ryktas om att de just nu jobbar på svenska igen och med lite tur får vi kanske höra de nya låtarna den 3 juni.

Rawdog

De kallar sig Strängnäs enda punkband. Rawdog består av Alvin Viklund, Filip Dilmer, Elias Arvidsson och Jack Hagström som alla går på gymnasiet i Strängnäs. Bandet startade, enligt en artikel i Strengnäs tidning, när medlemmarna fick vara med och spela covers i samband med en konsert med Beatlestema som Kulturskolan arrangerade. Nu skriver de egna låtar och gjorde nyligen succé med sin spelning på lokala musikföreningen Katakomb. Det lär ju bli minst lika bra den 3 juni.

Ubre Blanca

Strängnäsbandet Ubre Blanca delar replokal med Pseudo och har tagit sitt namn efter Kubas mest kända ko. Bandet består av fem gymnasieungdomar som inte vill stämplas med en genre. Känslor, skav, stök och mäktiga gitarrsolon kan dock ge en fingervisning. Deras texter är på svenska och kanske bäst beskrivs som betraktelser ur vardagen. Den första versionen av Ubre Blanca spelade första gången på Montessoriskolans skolavslutning när Milian Weggeman, Sigge Göransson, Emanuel Karlsson och Otto Lorentz Pantzar gick ut nian. Då hade bandet ingen sångare men lyckades få NO-läraren Anton Arnlund att ställa upp. Succén var given och bandet blev såklart tvungna att fortsätta. Sedan dess har bandet bytt sångare och har nu en ny karismatisk medlem i Julian Almhager, som också sjunger i Pseudo.

Klassiska örhängen med delar av Kungliga Hovkapellet och Strängnäs orkesterförening

Kungliga Hovkapellet är Kungliga Operans orkester. De är dessutom en av världens äldsta orkestrar och finns omnämnda redan 1526. Delar av Kungliga Hovkapellet kommer till Strängnäs den 5 juni för att spela klassiska örhängen tillsammans med Strängnäs orkesterförening. Bland annat ska de framföra ouvertyren till operan Gustav Wasa som är komponerad av Johann Gottlieb Naumann. Operan framfördes första gången den 19 januari 1786 på Kungliga Operan i Stockholm.

Strängnäs orkesterförening fyllde nyligen hundra år och brukar dra en stor publik till bland annat sina julkonserter i domkyrkan.

Tidsresa genom vår svenska musikskatt med Strängnäs orkesterförening, Roggekören och Lövsångarna

Strängnäs orkesterförening kommer också att göra en tidsresa genom vår svenska musikskatt den 5 juni. Tillsammans med två lokala körer – Roggekören och Lövsångarna leder orkestern oss genom den svenska musikskatten. Körerna framför också ett eget program med svensk körlyrik. Du kommer att kunna höra allt mellan klassiska Kung Liljekonvalje med text av Gustaf Fröding och Allt det vackra med Benjamin Ingrosso. Den här konserten blir ett smakprov på tidsresan som kan avnjutas i sin helhet den 24 september i Paulinska salen.

500-årsresan har en egen webbsida

Ta del av allt som händer under 3 till 6 juni och hela 500-årsresan genom dåtid, nutid och framtid på vår webbplats: www.strangnas.se/500

Skriv ut
Senast uppdaterad: 22 mars 2023