Strängnäs kommun ska få ett lokalt bakverk

Swedish dessert Princess cake with green marzipan cover and pink rose, served with cup of cappuccino, on a blue background, top view, copy space, horizontal

Ett lokalt och unikt bakverk ska bli ett nytt gastronomiskt landmärke för fikaidyllen Strängnäs kommun. Under våren kommer lokala bagare, konditorer och matentreprenörer tävla om att ta fram det vinnande receptet. 

Tävlingen, som tar sats i 500-årsresan, arrangeras tillsammans med måltidsdesignern Maria Printz, Strengnäs tidning och Strängnäs kommun.

– Jag hoppas att bakverket ska bli ett lokalt och unikt bakverk, som skapar ett nytt gastronomiskt landmärke för fikaidyllen Strängnäs kommun. I framtiden ska vinnarverket vara lika självklart som till exempel spettekakan i Skåne eller kavringen i Mellby, säger projektledaren Maria Printz.

Tävlingen startade med en kickoff för inbjudna

På onsdagen den 15 februari träffades elva lokala yrkesverksamma bagare, konditorer och kockar på Multeum för tävlingens startskott. Där fick de träffa delar av juryn samt ta del av en inspirerande mathistorisk föreläsning av arkeologen Emma Maltin, doktorand på Stockholms universitet.

På plats var också Maria Printz tillsammans med de två jurymedlemmarna Elisabeth Johansson och Johan Sörberg, som båda har gedigen erfarenhet av rollen som domare för både nationellt yrkesverksamma och för hemmabagare i tv.

– Vi är glada och stolta över att Johan och Elisabeth är en del av juryn i vår baktävling. Vi tror det kommer bli både hög nivå och stor variation på bidragen och med Johan och Elisabeths kompetens ser vi fram emot att kunna utse en värdig vinnare. Förutom Elisabeth och Johan kommer juryn bestå av lokala representanter, säger Maria Printz.

Så ska det vinnande bakverket koras

För att delta i tävlingen behöver du vara yrkesverksam bagare, konditor eller matentreprenörer inom Strängnäs kommun.

Bakverket tas fram som en del utav 500-årsresan, med anledning av att det är 500 år sedan Gustav Vasa kröntes till kung i just Strängnäs. Därför kommer bakverket ta avspark i både dåtid, nutid och framtid.

Bakverket kommer att bedömas utifrån följande kriterier:

  • Smak och textur
  • Story
  • Estetik
  • Miljöpåverkan
  • Marknadspotential

I april ska alla deltagare skicka in sitt recept till tävlingsledningen och den 6 maj koras vinnaren.

När vinnaren är korad blir receptet publikt så att både restauranger, kaféer och privatpersoner ska kunna baka bakverket. Det kommer även att serveras på en lunch hos biskopen i samband med det kungliga besöket den 6 juni.

Mer information

Läs mer om tävlingen och hur du som yrkesverksam bagare, konditor eller matentreprenör gör för att anmäla dig på webbsidan Bakverkstävling.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 februari 2023