Bygg kulturhistoria i Minecraft med Team ProPain

Mincraftbygge under 500-arsresan

Strängnäs kommun bjuder in barn och ungdomar samt vuxna som jobbar inom daglig verksamhet till ett Minecraft-projekt. Uppdraget är att bygga sex kulturhistoriska byggnader i kommunen i datorspelet Minecraft tillsammans med lokala gaming communityn Team ProPain.

Tillsammans bygger spelarna fem byggnader i Strängnäs kommun som finns idag: Gripsholms slott i Mariefred, Strängnäs domkyrka, Folkets hus i Åkers styckebruk, Tynnelsö slott utanför Stallarholmen och Strängnäs väderkvarn. Du kan också bygga upp det nedbrunna Hjulhuset i Åkers styckebruk. Det blir totalt sex byggprojekt under året.

Team ProPain, som har lång erfarenhet av stora byggprojekt i Minecraft, leder arbetet och finns med som stöd i chatten under hela processen.

Hur går det till att spela?

Varje byggprojekt är fyra veckor långt och det första startar redan idag den 15 februari med Gripsholms slott i Mariefred.

Bra att veta:

  • Alla spelare behöver tillgång till en dator, spelkonsoll, surfplatta eller mobiltelefon med smarta funktioner. Man behöver även ha spelet Minecraft. Är du mellan 13 och som äldst 18 år kan du spela på fritidsgårdarna.
  • Varje byggprojekt är förberett och spelarna får instruktioner av Team ProPain i spelet.
  • All kommunikation görs i plattformen Discord där man pratar via text, ljud eller videosamtal.
  • Vi lägger upp alla projekt efter hand i vår evenemangsguide, sök på Minecraft.

Spelregler:

  • Du måste följa spelets regler!
  • Var schysst! Ingen får bete sig taskigt eller kränkande mot andra.
  • Prata bara om sådant som handlar om Minecraft-projektet i chatten.
  • Bygg enligt Team ProPains instruktion.

Den som bryter mot spelreglerna får inte vara med på servern.

Vem kan vara med?

Alla mellan 7-20 år är välkomna att vara med i det här spelet. Även vuxna som jobbar inom daglig verksamhet är välkomna.

Är du mellan 13-18 år behöver du din målsmans samtycke för att spela och vara med i chatten på Discord. Din målsman ger sitt samtycke via bank-ID i anmälan.

Är du mellan 7-12 år behöver du delta tillsammans med din vårdnadshavare. All kommunikation sker via plattformen Discord som har en åldersgräns på 13 år.

Anmälan för dig som är under 18 år:

För minderåriga gäller målsmans samtycke och det ger man via bank-ID i anmälan.

Anmälan för dig som är över 18 år:

På höstlovet, vecka 44, ställer vi ut alla byggnaderna på Kulturhuset Multeum i Strängnäs.

Projektsida på vår webbplats

Vi har samlat information till spelare på en särskild projektsida här på vår webbplats. Där hittar du också svar på några vanliga frågor om hur spelet och projektet går till.

Skapa ett historiskt intresse genom lek

Genom spelet kan vi visa upp våra lokala kulturhistoriska byggnader i ett nytt och lekfullt sammanhang. Vi gör detta tillsammans med kommunens yngre invånare för att verka för att skapa ett intresse och en stolthet för platsen.

Genom 500-årsresan vill vi också stärka folkhälsan och skapa möjligheter för gemensamma upplevelser där människor möts. I Minecraft kommer detta att hända både online och genom att man träffas på till exempel fritidsgården.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 februari 2023