• Startsida
  • / Nyheter
  • / Specialskriven barnteater gör turné till alla förskolor

Specialskriven barnteater gör turné till alla förskolor

Kung fasa och lille frans

Kung Fasa och Lille Frans är en ny föreställning skapad av Lotta Lagerström, även känd som Rita Prick. Under försommaren 2023 kommer hon att turnera med föreställningen på alla förskolor runt om i Strängnäs kommun, som en del i 500-årsresan.

Minnesvärda gemensamma upplevelser är ett av syftena med nästa års 500-årsresa genom dåtid, nutid och framtid. För att det ska finnas någonting för alla målgrupper har Strängnäs kommun specialbeställt en teaterföreställning för barn i åldern 3-5 år.

– Vi kontaktade Lotta Lagerström för att se om hon kunde ta fram en teaterföreställning skräddarsydd för 500-årsresan. Vi är jätteglada att hon ville vara med i projektet! säger Johanna Nyberg, projektledare för 500-årsresan.

En barnteater på temat makt

Föreställningen handlar till stor del om makt – över sig själv och över andra.

– Makt är ett av flera teman inom 500-årsresan. Det här blir ett sätt att ha samtal om makt, även med små barn, och väcka tankar om auktoriteter och respekt. Det är fint och spännande att kunna göra det genom teater, säger Johanna Nyberg.

Föreställningen handlar om Kung Fasa, en kung som ofta är tjurig, på dåligt humör och vill bestämma över allt och alla. Men varför har han blivit sådan?

– I Kung Fasas barndom hände någonting som gjorde att han glömde bort leken och glädjen. Det ryktas också om att han tappade bort någonting som var väldigt viktigt för honom. Någonting brunt och mjukt som gav honom trygghet… berättar Lotta Lagerström.

Tillsammans med barnen i publiken utforskar Lotta Lagerström olika känslor kopplade till makt.

– Hur känns det när någon annan bestämmer saker som du inte vill? Vem gav Kung Fasa makten att vara Kung, kunde han svara nej eller hade han inget val, och hur kan han hitta tillbaka till glädjen? Säger Lotta Lagerström.

Turné till förskolor i Strängnäs kommun

Föreställningen som är för barn i åldern 3-5 år, kommer att turnera runt på förskolorna i Strängnäs kommun under maj och juni nästa år. Det kommer även att sättas upp ett antal publika föreställningar.

Lotta Lagerström, även känd under alias Rita Prick, är skådespelare och producent bosatt i Strängnäs. Hon har genom åren producerat många olika teaterföreställningar för barn, till exempel Sagan om pannkakan och Dunderlunds bästa bokstav.

År 2021 tilldelades Lotta Lagerström Strängnäs kommuns kulturstipendium för sitt arbete med att skapa fantasifulla världar med sin levande och starka publikkontakt.

Kontaktuppgifter

Lotta Lagerström, Teater Rita Prick
Teaterritaprick.se
lotta@prickis.se

Johanna Nyberg, projektledare 500-årsresan
Johanna.Nyberg@strangnas.se
Tel. 0151-33 12 13

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 december 2022