Testa bussen kostnadsfritt i 30 dagar

Nu har du chansen att bli en av 1000 sörmlänningar som får prova på att resa med kollektivtrafiken i 30 dagar – helt utan kostnad.

För att främja hållbart resande genomför Region Sörmland just nu en prova på-kampanj. Målet är att visa dig som vanligtvis tar bilen fördelarna med att i stället resa med kollektivtrafiken. Unna dig en powernap, svara på ett mejl eller luta dig tillbaka med en kopp kaffe medan bussen skjutsar dig till jobbet!

Vem kan söka?

Du som har ett körkort och som vanligtvis pendlar med bil. Under hösten kommer 1000 resenärer att väljas ut och få ett 30-dagars periodkort inom 1 zon på Sörmlandstrafiken.

Vad krävs?

  • Att du byter bil mot buss minst tre dagar per vecka under kampanjperioden.
  • Att du svarar på minst två enkäter efter att kampanjen är slut.

Hur ansöker jag?

Ansök om att vara med i kampanjen via ansökningsformuläret på Regions Sörmlands webbplats. Sista ansökningsdag är den 14 september 2022.

Strängnäs kommun vill få fler att resa kollektivt

Att få fler att resa hållbart är ett prioriterat område i Strängnäs kommuns klimat- och energiplan. För att främja det hållbara resandet har kommunen valt att bidra med extra medel för att ge fler kommuninvånare möjlighet att få ett resekort för perioden vecka 40–43. Dessutom utökas prova på-kampanjen till ytterligare en testperiod.

Det innebär att invånare i Strängnäs kommun ges en extra chans att testa att åka kollektivt. När provperioden för 1000 sörmlänningar är över kommer det delas ut ytterligare resekort till boende i Strängnäs kommun som får testa att resa kollektivt under perioden vecka 45–48. Kostnaden för denna period finansieras av kommunen.

– Vi vill få fler vanebilister att se fördelarna med att resa kollektivt. Det främjar både den enskilde resenären och samhället i stort, säger Mattias Lindgren, kollektivtrafiksamordnare på Strängnäs kommun.

Invånare i Strängnäs kommun ansöker om att bli testresenärer på samma sätt som övriga sörmlänningar. Urvalet görs av Region Sörmland, men boende i Strängnäs kommun kommer att tilldelas antingen den första testperioden (vecka 40-43) eller den andra testperioden (vecka 45–48).

Så funkar det

  • Provperioden är vecka 40–43 och 45–48 (för boende i Strängnäs kommun)
  • Periodkortet gäller inom 1 zon
  • Kortet gäller för buss, men även på tåg mellan stationerna Strängnäs-Läggesta
  • Sista anmälningsdag är 14 september
  • Om du erbjuds ett periodkort kommer du kontaktas via e-post
  • Periodkortet skickas till din folkbokföringsadress
  • Prova på-erbjudandet är värt 610 kronor
  • Periodkortet avslutas automatiskt efter provperiodens slut

Denna prova på-kampanj möjliggörs inom Region Sörmlands EU-projekt Fossilfritt 2030 – Rena resan. Läs mer på projektets webbplats.

sormlandstrafiken.se kan du läsa om hur du reser med Sörmlandstrafiken

Frågor?

Har du någon fråga om kampanjen, mejla den till: provabuss@regionsormland.se.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 augusti 2022