Kulturdagen gör comeback efter pandemin

Kulturdagen

På lördag den 21 maj är det åter dags för årets Kulturdag där kommunens kulturaktörer samlas och bjuder alla invånare på en stor kulturfest. I år är temat hållbarhet.

Under pandemin arrangerade kulturkontoret anpassade kulturaktiviteter utomhus med möjlighet att hålla avstånd eller digitalt under parollen Kultur hemma.

– Efter två år med covid-19 är vi glada att äntligen kunna slå på stort och samlas fysiskt igen. Vi har många programpunkter och många olika kulturaktörer på plats, det kommer att bli en fantastisk dag med något för alla, säger Jannicke Fyhr som är producent för Kulturdagen.

Temat för årets kulturdag är hållbarhet och flera av programpunkterna är kopplade till miljömässig och social hållbarhet. Bland annat finns Strängnäs Sportdykarklubb på plats och dyker efter skrot i Mälaren som vår lokala konstnär Människonsten sedan förvandlar till konstverk. Temat genomsyrar flera av programpunkterna och tar sig uttryck genom musik, dans och konst.

Många programpunkter för barn och unga

I Ugglans park är aktiviteterna främst riktade till ungdomar och skolbarn. Där kan du samtala om framtiden med SKUR (Strängnäs kommuns ungdomsråd) och Strängnäs kommuns hållbarhetsfunktion. UNG i Strängnäs finns på plats och informerar om sin verksamhet och du kan prova på vissa av deras aktiviteter. Arrangören Ensemble AB, vars främsta målgrupp är ungdomar, finns också på plats och tillsammans med dem kan du prova på instrument på scenen.

– Vi har även många programpunkter för de yngre barnen i år. I Västerviken spelas till exempel två teaterföreställningar för barn, här finns även en dansworkshops samt möjlighet att möta karaktären Rita Prick. I Mälarlunden sker det koreografiska utflykter med dans i skogen, passande för barn i åldern 3 till 6 år, och Ateljé Donna dell’Arte överraskar både små och stora under dagen, berättar Jannicke Fyhr.

Linedancefest på kvällen

De flesta aktiviteter pågår under dagen, men vissa programpunkter fortsätter även under kvällstid. Cactus Kick'n Linedancers firar sitt 20-års jubileum i Västerviken mellan klockan 17 och 20. Rogge Roll Duo är inbjudna för att spela, det blir show och du kan även vara med och prova på linedance. På Grassagården bjuder Ensemble AB in till konsert mellan klockan 19 och 21.

Det och mycket mer händer under dagen. Ta del av programmet i sin helhet på strangnas.se/kulturdagen

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 maj 2022