• Startsida
  • / Nyheter
  • / Världspremiär för politisk, humoristisk kabaré i Kurt Tucholskys anda

Världspremiär för politisk, humoristisk kabaré i Kurt Tucholskys anda

Illustration för Tucholsky kabaré

Under hösten kommer Strängnäs, Mariefred, Åkers styckebruk och Stallarholmen att få njuta av den politiska och humoristiska föreställningen ”Jag går på mina händer – en kabaré i Kurt Tucholskys anda”.

I kabarén blandas dåtid och nutid. Kurt Tucholskys texter framförs tillsammans med nyskrivna texter av de lokala författarna Annarella Hedberg, Hans Lundén, Anders Duus och Maria Baumert. Föreställningen har regisserats av Stallarholmsbon Kersti Olin och på scenen möter vi skådespelarna Therese Stenshäll, Tommy Hjernerth och musikern Bo Lindell, som också har skrivit musiken.

― Tucholskys texter är i högsta grad angelägna och viktiga för vår samtid. Tillsammans med de nyskrivna texterna blir det här en fascinerande föreställning, säger kulturchef Christer Hermansson.

Tucholskys liv i Strängnäs kommun

Kurt Tucholsky var antinazist och en av Weimarrepublikens främsta radikala författare. Tidigare än de flesta såg han de mörka molnen torna upp sig på himlen när Hitlers antisemitiska rörelse växte sig allt starkare. Kampen mot totalitära åsikter och tendenser i samhället förde Tucholsky med pennan som vapen. Han skrev dikter och sångtexter och var en fruktad satiriker.

Kurt Tucholsky kom till Sverige 1929 och levde bland annat i Hedlandet där han skrev romanen Schloss Gripsholm (Gripsholms slott) som publicerades 1931 i Tyskland. En bok som fortfarande lockar många tyskar till Mariefred. Kurt Tucholsky dog 1935 och är begravd i Mariefred.

Här kan du uppleva föreställningen

Skriv tabellbeskrivning här

Datum

Tid

Spelplats

Fredag 17/9

klockan 18.30

Kulturhuset Multeum, Strängnäs

Lördag 18/9

klockan 18.30

Mötesplats Stallarholmen

Onsdag 22/9

klockan 18.30

Mötesplats Mariefred

Fredag 24/9

klockan 18.30

Mötesplats Åker, Åkers styckebruk

Torsdag 30/9

klockan 18.30

Goethe-Institutet, Stockholm

Föreställningen är 45 minuter lång.

Du bokar biljett till alla föreställningar via vår evenemangskalender.

Kabarén finansieras med stöd av Statens kulturråd

”Jag går på mina händer – en kabaré i Kurt Tucholskys anda”, är en del av projektet Stärkta bibliotek som finansieras av Statens Kulturråd. Projektets mål är att uppmuntra och vägleda vuxna i kreativt och skönlitterärt skrivande. Du hittar mer information om projektet på vår webbplats.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 2 september 2021