Unik bok om livet innanför stängsel och murar

Bokomslag Friheten innanför murarna

Den 5 november släpps boken Friheten innanför murarna. Författarna är sex män mellan 29 och 58 år som alla är dömda till långa straff för olika brott. Under tiden boken skrevs var alla intagna på Anstalten Mariefred.

Boken rymmer »den sanna historien« om livet bakom stängsel och fem meter höga murar, långt ifrån tidningarnas löpsedlar och människors förutfattade meningar.

Texterna griper in i den svenska debatten om gängkriminalitet, hårdare straff och orsaken till att brott begås.

– Det är dags att lyssna på internerna som befolkar Sveriges överfulla fängelser. Och särskilt till de interner som kämpar för att bryta den onda cirkeln och vill leva ett hederligt liv, säger Strängnäs kommunförfattare och bokens redaktör, Magnus Utvik.

Började som en skrivcirkel

Under hösten 2019 och våren 2020 ledde Magnus Utvik skrivcirkeln med internerna och boken är resultatet av det arbetet.

– Det är den första antologin i sitt slag på flera årtionden. Det gör den lika unik som nödvändig för att förstå livet i fängelse och det förlösande i att skriva om sina rädslor, sorger och sin längtan, säger Magnus Utvik.

Utbildning ger frihet

Friheten innanför murarna är också vittnesmål om friheten i att skriva.

Att skriva är ett verktyg, en nyckel. Det tar mig in i en helt annan värld där jag kan bestämma själv. Jag är helt enkelt fri, säger Jakob B, en av internerna.

Kriminalvården har också sett att skrivcirkeln har gett intryck och avtryck.

– Det är helt fantastiskt att se deras utveckling. Det går att se stor skillnad mellan till exempel brev eller olika handlingar de medverkande har skrivit före och efter skrivcirkeln, säger Linda Landin, kriminalvårdschef på anstalten i Mariefred. För oss handlade projektet om utbildning, och att ge klienterna en möjlighet att lära sig att uttrycka sig bättre på svenska. Det är något som kan hjälpa dem i deras vardagliga liv »på utsidan«, eller i exempelvis kontakter med myndigheter.

Ett unikt samarbete

Kommunförfattare Magnus Utvik kontaktade den lokala anstalten för att se om det gick att arrangera en skrivcirkel med de intagna innanför murarna.

– När vi blev kontaktade av Strängnäs kommun om ett samarbete, såg vi att det för oss stämde väl in med vår målsättning »Bättre ut«, alltså att tiden på anstalt ska medföra att de intagna får möjlighet att göra val för att lämna kriminalitet, säger Linda Landin.

Projektet är också väl förankrat i Strängnäs kommun.

– Att skriva kan vara förlösande på många sätt, att få ge uttryck för längtan, besvikelse, ilska och glädje. Precis som i arbetet med förra kommunantologin vill vi genom det här projektet ge människor möjlighet att växa, säger Monica Lindell Rylén, Kulturnämndens ordförande.

Mer information:

  • Boken finns att låna eller köpa på alla bibliotek i kommunen och via Bibblan till dörren. Den finns också att köpa i din lokala bokhandel och hos nätbokhandlare.
  • Mer om Friheten innanför murarna och projektet hittar du på strangnas.se/bokprojekt
  • Magnus Utvik är än så länge Sveriges första och enda kommunförfattare. Hans uppdrag är att uppmuntra och stärka skrivande och läsande i Strängnäs kommun.
  • Statens kulturråd har stöttat projektet via Stärkta bibliotek.
  • Anstalten Mariefred är ett fängelse med 120 platser i säkerhetsklass 2 och ligger två kilometer utanför Mariefreds centrum.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 5 november 2020