Strängnäs kommun nominerad i White Guide Junior

Personal på skolrestaurangen i Stallarholmen.

Strängnäs kommun har chans att vinna Årets hållbara skolmatskommun 2020 och Årets måltidschef 2020 i den gastronomiska tävlingen White Guide Junior.

White Guide Junior vill höja kvaliteten på skolmaten i Sverige genom att uppmärksamma och prisa offentliga skolrestauranger. Vinnarna presenteras den 15 september 2020.

– Det är en ära att nomineras. Detta visar att vår mat håller hög kvalitet och är hållbar ur många perspektiv, säger måltidschefen Karin Lundell.

Hållbara skolrestaurang

Skolrestaurangerna jobbar med hållbarhet genom att bland annat

  • Det finns en tydlig målsättning att minska matens klimatpåverkan årligen
  • Fler rätter växtbaseras för att minska matens klimatpåverkan.
  • Alla har möjlighet att välja vegetariskt i förskola och skola utan att ansöka om specialkost.
  • Öka de ekologiska inköpen. Januari till juli har kommunen köpt drygt 48 procent ekologiskt. Den nationella livsmedelsstrategins mål är 60 procent.
  • Menyer och grönsaksbufféer är säsongsanpassade.
  • Medarbetarna utbildas i vad klimatsmart och hållbar mat är.


Karin Lundell har chans att bli Årets måltidschef men betonar att det är måltidsservice samlade insatser som är grunden till nomineringarna.

– Strängnäs kommuns skolrestauranger har engagerade medarbetare som brinner för att ge våra barn och ungdomar vällagad mat gjord på bra råvaror. Det är ett lagarbete som ger resultat.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 september 2020