Tornedalingarnas dag uppmärksammas med flaggning och sång
Onsdag den 15 juli flaggar Strängnäs kommun för första gången för att uppmärksamma tornedalingarnas dag.
Tornedalingarnas dag firas den 15 juli och flaggan, Meänflaku, hissades för första gången på bron över Torne älv 2007.
Tornedalingar är en av Sveriges fem nationella minoriteter och språket de talar heter meänkieli. En tornedaling är en person som bor eller härstammar från områden kring Torne älv och som kulturellt räknar sig som tornedaling. I Sverige talas meänkieli främst i Gällivare, Haparanda, Pajala, Kiruna och Övertorneå. Men många har också flyttat söderut ifrån de ursprungliga områdena och i dag bor det meänkielitalare över hela Sverige. De kallar sig tornedalingar, lantalaiset, eller kväner beroende på vilket område de kommer ifrån eller lever i.
Enligt Svenska Tornedalingars Riksförbund finns det cirka 75 000 talare av meänkieli i Sverige.
Varför 15 juli?
”Vi har en bottenlös längtan hem, längtan till rötter, platsen och familjen. Vi firar den i juli, för då infaller den fagraste tiden.” (Källa: minoritet.se)
Välkommen att vara med och fira
Du som identifierar dig som tornedaling eller vill vara med och fira dagen är välkommen när tornedalingen Göran Saari från Mariefred hissar flaggan vid kommunhuset klockan 08.00. Han kommer även att sjunga en tornedalslåt.
De kommunala biblioteken arrangerar bokbord med litteratur kopplat till Tornedalen.
Alla allmänna och lokala flaggdagar
Här hittar du alla flaggdagar då vi flaggar vid kommunhuset, såväl allmänna flaggdagar som uppmärksammas med den svenska flaggan, som de dagar som är lokalt beslutade om att också andra flaggor ska hissas.
Här finns information och historik om de nationella minoriteternas flaggdagar och hur deras flaggor ser ut.
Här hittar du programmet för Strängnäs kommuns arbete enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk , 164 kB., som beslutades i kommunfullmäktige den 25 maj 2020.