Gratis WiFi på 23 platser i Strängnäs kommun

Strängnäs kommun erbjuder nu gratis WiFi på flertalet platser i kommunen genom EU-projektet WiFi4EU. Kommuner får själva söka sig till projektet vars syfte är att bidra till större tillgänglighet för kommuninvånare runt om i Europa.

Strängnäs kommun har efter initiativ från Jacob Högfeldt (M), kommunstyrelsens ordförande, anslutit till projektet. Det är upp till varje kommun att avgöra var de trådlösa nätverken ska placeras och här i Strängnäs kommun går de framför allt att hitta på ställen kopplade till idrott och kultur.

Bland de utvalda platserna finns bland annat Thomas arena, Multeum, Campushallen, Bruksvallen, biblioteken och fritidsgårdarna.

Såhär funkar det

WiFi-punkterna är redan igång och finns att använda på hela 23 platser fördelat mellan Strängnäs, Mariefred, Åkers styckebruk och Stallarholmen.

Nätverket heter WiFi4EU och du kopplar upp dig via en portal där du endast behöver klicka på anslut för att få tillgång till internet. Anslutningen är helt gratis och kommer att fungera i 12 timmar innan du behöver ansluta igen.

Bakgrund till WiFi4EU

Projektet WiFi4EU är lett av den Europeiska kommissionen med syfte att sprida gratis WiFi-uppkoppling till invånare i Europa. EU-kommissionen har öronmärkt 130 miljoner euro till detta projekt och det är upp till varje kommun att själv söka bidrag.

Målsättningen är att ge tillgång till gratis trådlöst internet på offentliga platser såsom parker, torg, offentliga byggnader, bibliotek etc. i hela EU.

Kommunerna väljs ut efter ”först till kvarn”-principen. Varje utvald kommun får ett bidrag på 15 000 euro som ska användas för att sätta upp minst 10 – 15 uppkopplingar beroende på om de placeras inom- eller utomhus. Strängnäs kommun har installerat WiFi4Eu på hela 23 olika platser i kommunen, både inom- och utomhus.

Här hittar du WiFi4EU i Strängnäs

WiF4EU är aktiverat på följande platser i Strängnäs kommun sedan 1 mars 2020.

Strängnäs:

Vasavallen – ute och inne
Larslunda – ute och inne
Thomas arena – inne
Campushallen – inne
Kulturskolan – ute
Strängnäs fritidsgård – inne
Multeum och Visholmens lekplats – ute och inne
Resecentrum – ute och inne
Isabellagården– inne
Mariagården– inne
Thomasgården– inne
Kristinagården– inne
Sictoniagården– inne

Mariefred:

Hammaren ishall sporthall – ute och inne
Mariefreds bibliotek och Rådhustorget – ute och inne
Turisbyrån – inne
Mariefreds fritidsgård – inne
Hammargården – inne

Åkers styckebruk:

Åkers bibliotek – inne
Bruksvallen – ute och inne
Folkets Hus – inne
Riagården – inne

Stallarholmen:

Biblioteket – inne

Skriv ut
Senast uppdaterad: 6 april 2020